Vijenac 593

Druga stranica

Dodijeljena nagrada Marko Fotez u HAZU

Laureat Martina Petranović

Jelena Savić

U palači Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 15. studenoga održana je svečanost dodjele nagrade Marko Fotez za razdoblje 2012–15, a uručena je teatrologinji Martini Petranović, znanstvenoj suradnici Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a.

Ugledno priznanje svake četiri godine dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a uz potporu Ministarstva kulture za znanstveno istraživanje i proučavanje hrvatske dramske i kazališne baštine, a Martini Petranović dodijeljeno je zbog njezine četiri knjige – Od kostima do kostimografije. Hrvatska kazališna kostimografija (2015), Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj (2014) te zbirke studija i ogleda Na sceni i oko nje (2013) i Kazalište i (pri)povijest (2015). Odluku o dobitnici nagrade donio je odbor kojem je predsjednik akademik Boris Senker, a u obrazloženju se navodi da se Martina Petranović tijekom petnaest godina djelovanja potvrdila kao jedna od najistaknutijih pripadnica mlađega naraštaja hrvatskih teatrologa, što je dokazala sa četiri knjige objavljene u protekle četiri godine, u kojima je poseban naglasak stavila na dugo zanemarenu likovnost u kazalištu.

Zahvaljujući na nagradi, Martina Petranović kazala je da joj je ona velika čast jer nosi ime istaknutog redatelja i teatrologa Marka Foteza i dosad je dodjeljivana uglednim hrvatskim teatrolozima. Izrazila je zadovoljstvo što je nagrađena upravo za knjige koje se odnose na kostimografiju, čime je tom segmentu kazališne djelatnosti vraćen dignitet i legitimitet.

Martina Petranović rođena je 1976. u Rijeci. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 2010. i doktorirala temom o povijesti hrvatske kostimografije. Sudjeluje na znanstvenim savjetovanjima, objavljuje znanstvene i stručne radove, prikaze, recenzije i kritike u stručnoj periodici. Suradnica je Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Osim navedene četiri knjige, objavila je i knjigu 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije (1909–2009), u suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer, a u suradnji s Lucijom Ljubić objavila je knjigu Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta – deskriptivna obrada važnijih predstava na hrvatskom jeziku i izvedbi na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. godine.

Vijenac 593

593 - 24. studenoga 2016. | Arhiva

Klikni za povratak