Vijenac 590

Druga stranica

Hrvatska na Međunarodnome sajmu knjiga u Frankfurtu

Mlade nade u Frankfurtu

Jelena Gazivoda

Hrvatska: povijest – kultura – život, s posebnim naglaskom na predstavljanju sedam mladih hrvatskih pisaca pod geslom „Oni dolaze – 7 veličanstvenih mladih autora“ tema je ovogodišnjega hrvatskog nastupa na Međunarodnome sajmu knjiga u Frankfurtu. Najvažnija svjetska godišnja manifestacija knjiga po 68. put održat će se od 19. do 23. listopada, a hrvatski se autori predstavljaju u organizaciji Ministarstva kulture i udruge Brod kulture iz Zagreba, rekla je zamjenica ministra kulture Ana Lederer 11. listopada u Ministarstvu u povodu najave nastupa nakladnika iz Hrvatske.

Predsjednik udruge Brod kulture Igor Gerenčer predstavio je nastup mladih hrvatskih pisaca koji će sudjelovati na sajmu. „Iva Tkalec, Ružica Aščić, Borna Vujčić, Zoran Antičević, Valent Pavlić, Katja Grcić i Ivan Jozić vrlo su mladi i talentirani autori, a njihove su knjige već osvojile Hrvatsku. Osmislili smo koncept koji će kroz vizualni temelj prikazati ono što Hrvatska jest u svom bitku“, rekao je Gerenčer te naglasio kako je važna koncepcija nastupa i predstavljanja mladih autora koji dolaze i onoga što donose. „Hrvatska publika već ih je prepoznala i čast im je biti na tako jednom velikom događaju i predstavljati Hrvatsku.“

Jedna od mladih autorica, Iva Tkalec, iskazala je zadovoljstvo i veliku čast koja je njoj i kolegama ukazana predstavljanjem Hrvatske u Frankfurtu, kao i Zoran Antičević, autor Evanđelja tame, romana objavljena u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Puli, dok je Ivan Jozić rekao kako prije svega predstavljaju sebe, ali i pisce, tzv. novi val o kojem se sve više govori u Hrvatskoj.

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu okupit će sedam tisuća nakladnika iz više od 130 zemalja, s više od tristo tisuća posjetitelja i deset tisuća novinara iz cijeloga svijeta. Zemlje počasni gosti Sajma jesu Kraljevina Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska, koje zajednički nastupaju, rekao je Boris Hajoš, koordinator za odnose s javnošću u organizaciji nastupa Hrvatske na Sajmu.

Za ovogodišnji osvježeni vizualni identitet hrvatskog izlagačkog prostora (u međunarodnom paviljonu br. 5) i svih materijala zadužena je mlada hrvatska dizajnerica Draga Komparak. Osim najnovije produkcije sedamnaest naših nakladnika te autora, bit će predstavljen i dizajn te kulturni turizam i hrvatske znamenitosti.

Vijenac 590

590 - 13. listopada 2016. | Arhiva

Klikni za povratak