Vijenac 561 - 562

Matica hrvatska

U spomen Almi Čavlek-Kovač (1960–2015)

Hvala za ljubav prema Matici

U spomen Almi Čavlek-Kovač (1960–2015)

Hvala za ljubav prema Matici

 

   

    

Poštovana obitelji gospođe Alme Čavlek Kovač,

tužni zbore,

 

Roditeljima, suprugu i djeci te svima koji su gospođu Almu voljeli i za njom tuguju izražavam iskrenu sućut u ime Matice hrvatske, u ime njezinih upravnih tijela i brojnoga članstva, posebice u ime zaposlenika koji su radili s gospođom Almom u staroj hrvatskoj kulturnoj ustanovi u koju je ona došla 1990, dakle onoga trenutka kada je Matica obnovljena i ostala sve do ovoga toliko preranog i stoga dodatno bolnog oproštaja s njom.

Matičina izdanja već su zabilježila i još će bilježiti što je sve gospođa Alma radila u Matici, čime ju je zadužila, kako je pomagala funkcioniranju Matičinih časopisa, kako se trudila oko suradnje s Hrvatima koji žive izvan Domovine, kako je organizirala rad Matičina Predsjedništva, a od 2007. bila desna ruka Matičinim predsjednicima vodeći njihov ured.

A meni neka u ovoj prilici bude dopušteno izreći samo nekoliko riječi zahvale.

   

   

Draga Alma,

 

Hvala za sva jutra koja je dobrima učinio Vaš široki osmijeh, Vaša uglađenost i finoća, Vaša pripravnost da svakome pomognete da mu radni dan počne i traje u najljepšem ugođaju. Hvala Vam za bezbrojne razgovore i otipkane stranice. Susret s Vama bio je za mnoge Matičine članove i prijatelje prvi susret s Maticom hrvatskom  ili prvi korak u rješavanju kakva problema. U Vama oni su sretali ono prijateljsko i ono uljudno Matičino lice što im je olakšavalo snalaženje i jačalo povjerenje.

Iznad svega hvala Vam za ljubav prema Matici hrvatskoj. Radovali ste se svakoj objavljenoj knjizi, svakoj uspješnoj priredbi i vidljivo bolno doživljavali svaki napad na Maticu kao napad na svoju obitelj, na Vas osobno.

Danas su ovdje mnogi s kojima ste radili i surađivali i svatko od njih potvrdio bi to što sam rekao i možda našao ljepše i primjerenije riječi od ovih koje sam našao ja. Ali ne samo oni koji su danas ovdje nego i brojni iz Matičinih ogranaka u Domovini i izvan nje izražavaju nam svoju nevjericu, svoju tugu i molbu da Vašim najdražima prenesemo njihovu sućut.

  

   

Draga Alma,

 

Uvijek ste glasno izražavali svoju vjeru u Svevišnjega Boga i svoju ljubav prema hrvatskoj zemlji.

Neka Vam Svevišnji da vječni pokoj u toj našoj dragoj zemlji i neka utješi sve koji za Vama tuguju.

A mi, Vaši matičari, nosit ćemo Vas u svojim srcima s ljubavlju, sa zahvalnošću i s poštovanjem.

 

Stjepan Damjanović,

predsjednik Matice hrvatske

Vijenac 561 - 562

561 - 562 - 17. rujna 2015. | Arhiva

Klikni za povratak