Vijenac 545

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

SREDIŠNJICA

 

U prostorima Matice hrvatske 9. siječnja u večernjim satima priređen je Božićni susret Iločana i prijatelja Iloka. Susret su organizirali Društvo Iločana iz Zagreba, Matica hrvatska, Muzej grada Iloka i Muzejska udruga Istočne Hrvatske. Program je započeo u dupkom punoj velikoj dvorani predstavljanjem božićnih običaja iločkoga kraja u izlaganju Ivke Pavičić.

 


Božićni susret Iločana i prijatelja Iloka

 

 

 

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Društva Iločana nazočnima se obratio Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice, a svečanost su uveličali Tamburaška i pjevačka sekcija Mješovitog zbora Župe sv. Josipa iz Zagreba, pod ravnanjem Josipa Škvorca. U izlaganju o božićnim običajima, koji su u Iloku bili brojni, prikazana su događanja u Adventu, na Badnjak, Božić i vrijeme do Sv. tri kralja. O božićnim jaslicama – Betlehemu općenito te njihovim postavima u iločkoj crkvi kroz nekoliko desetljeća – govorio Mato Batorović iz Iloka.                                                                              

 


S otvaranja izložbe u Matici

 

Po završetku programa u Dvorani sudionici Susreta su u Galeriji Matice prisustvovali otvaranju izložbe Industrijska baština grada Iloka i Istočne Hrvatske, koju su predstavili i otvorili Vanja Babić, voditelj Galerije, te Maja Novaković, ravnateljica Muzeja grada Iloka. Na 26 izložbenih panoa predstavljeni su, kraćim tekstovima, nacrtima, fotografijama, dokumentima, primjeri koji svjedoče o razini gospodarskog i kulturnog razvoja te kvaliteti industrijske arhitekture nastale u protekla dva stoljeća. Industrijska baština grada Iloka prikazana je na desetak panoa, a na ostalima nizali su se primjeri Osijeka, Nove Gradiške, Požege, Vinkovaca, Virovitice, Vukovara, Brodskog Posavlja, Đakovštine, Pakraca, Valpovštine, Našica, Slatine i Županje. U sklopu izložbe Mirjana Zelenika, članica Društva Iločana, predstavila je prvi broj Iločkih zvona, tromjesečnika, u izdanju Udruge Cuccium iz Iloka. Nakon razgledavanja izložbe nastavilo se druženje uz tambure i stare srijemske pjesme. Izlaganja i prezentacija na ovom susretu kod starijih su probudili sjećanja i uspomene, a mlade upoznali s dijelom običaja i duhom minuloga vremena u Iloku. (Ante Pavičić)


 

Vijenac 545

545 - 22. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak