Vijenac 528

Glazba

Svečani završetak 47. tribine Darko Lukić

Mladi laureati

Bojana Plećaš Kalebota

Nesvakidašnju su priliku dobili mladi glazbeni umjetnici nagrađeni na 47. tribini Darko Lukić, jer su nakon dodjele nagrada imali koncert u velikoj dvorani KD Lisinski. Bio je to koncert na dar pretplatnicima ciklusa Lisinski subotom, a imao je i dobrotvornu namjenu pomoći stradalima u poplavama u Slavoniji.

Tijekom protekle sezone publici i ocjenjivačkome sudu (Višnja Požgaj, Ana Boltužić, Prerad Detiček, Goran Bakrač, Josip Tonžetić, Zlatko Foglar i Frano Đurović) na čelu s predsjednikom Eminom Armanom, kroz cjelovečernje recitale natjecateljskog karaktera, predstavio se niz vrsnih mladih glazbenika.

 

 

 

 

Spretna pijanistica Nikolina Ljiljak otvorila je ciklus ambicioznim programom (Beethoven, Schumann, Brahms i Papandopulo). Uigrani nastup imale su violinistice Ankica Šoša Graziani i Lana Adamović a izvedbama (Prokofjev, Léonard i Papandopulo) su iskazale visoku razinu komornog muziciranja. Orguljašica Katarina Javora predstavila se u crkvi na Jordanovcu, a u maloj dvorani KD Lisinski, početkom prosinca, recital je održala Kosjenka Turkulin, odmjerena pijanistica filigranskog pristupa. Samozatajni pijanist umjerene geste Ante Vetma iskazao je u izvedbi programa (Beethoven, Chopin, Bersa i Rahmanjinov) besprijekornu tehničku spremu i neospornu muzikalnost. Usredotočeno, ravnopravno i energično muzicirali su saksofonist Bernard Homan i pijanistica Kristina Kebet na siječanjskom koncertu, svirajući i skladbe Petra Bergama i Gordana Tudora. Sopranistica Nikolina Pinko i pijanistica Ana Lucić promišljeno su pristupile glazbi Wagnera, Alme Mahler i De Falle, a dominantni glas sopranistice i nenametljiva izvedba odlikuju praizvedbu opsežnoga ciklusa Mostar Mladena Tarbuka. Osobit umjetnički doživljaj ostvarila je udaraljkašica Kaja Farszky, kreativnošću i višestrukom umjetničkom nadarenošću. Češće utjecanje mladih komornome muziciranju pokazali su temperamentni pijanist Nikola Kos i nešto senzibilniji Danijel Gašparović, sjedinjeni u klavirski duo. Zrelost, tehničku spremu i sigurnost prikazala je i violinistica Tara Horvat, uz pouzdanu potporu Domagoja Gušćića. Tribinu je zaključio izvrstan nastup „mladoga“ Hrvatskog gudačkog kvarteta, koji je izveo zahtjevan program s kvartetima Bjelinskog, Beethovena i Borodina.             

Upravo je suverena svirka Marca Grazianija, Aline Gubajdulline, Aleksandra Jakopanca i Smiljana Mrčele, ocijenjena najboljom u protekloj sezoni te je njihovu kvartetu dodijeljena nagrada Darko Lukić. Glazbenici su stopili pojedinačne vrline u osmišljeno komorno muziciranje, ispunjeno delikatno iznesenim frazama i prirodnim nadopunjavanjem.  2. Gudački kvartet u D-duru Aleksandra Borodina imao je u njima predane tumače koji su, zrelom i muzikalnom izvedbom, potvrdili da su perspektivn sastav. Osobitu energiju koju su u Pet studija za dvije solo violine Borisa Papandopula unjele violinistice Ankica Šoša Graziani i Lana Adamović, priznao je i žiri diplomom Darko Lukić. Nagrada HDS-a dodijeljena je  udaraljkašici Kaji Farszky, koja je svestranost potvrdila izvedbom Elements za udaraljke solo Viktorije Čop. Logično oblikovanje cjeline Kaja Farszky upotpunila je vlastitim kreativnim pečatom, što je pridonijelo uspjehu izvedbe. Sopranistica Nikolina Pinko, za koncert s pijanisticom Anom Lucić (koja je nagrađena za najbolju umjetničku suradnju), primila je Nagradu KDVL, a svojim je kristalnim glasom i odmjerenim nastupom u Sedam španjolskih narodnih pjesama Manuela de Falle stvorila posebno ozračje u dvorani nakon dodjele nagrada.

Vijenac 528

528 - 29. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak