Vijenac 512

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Terézia Mora dobila Njemačku književnu nagradu

NJEMAČKA – Terézia Mora nagrađena je za roman Das Ungeheuer Njemačkom književnom nagradom za 2013.

Četvrta je knjiga autorice rođene 1971. u mađarskom Šopronu, koja živi u Berlinu, „stilski virtuozni nekrolog pun različitih perspektiva“ i „roman ceste današnje istočne Europe“, rekao je Gottfried Honnefelder, predsjednik Burzovnog saveza njemačkih knjižara koji dodjeljuje nagradu. Roman stilski inventivno slijedi dvije paralelne priče: onu Dariusa Koppa i njegove depresivne žene Flore. Nakon Florina samoubojstva Kopp pronalazi njezin dnevnik i kreće na put kroz istočnu Europu u potrazi za domovinom u kojoj bi mogao ostaviti njezin pepeo i svoj očaj. Mora je prije četiri godine već bila na dugom popisu za Njemačku književnu nagradu, s romanom Der einzige Mann auf dem Kontinent. Nagrada osnovana 2005. pobjedniku donosi 25.000 eura, petero sufinalista uknjižava po 2.500 eura, a predaje se prvi dan Frankfurtskog sajma knjige romanu godine na njemačkom jeziku. Lani ju je dobio roman Landgericht Ursule Krechel.

Umro Tom Clancy

SAD – Američki autor uspješnica, po kojima su snimljeni i brojni filmovi, Tom Clancy umro je u 66. godini u Baltimoreu.

Clancyjevi špijunski trileri često se odigravaju pred kulisom hladnoratovske podjele, prepuni su tehničkih detalja, a po više romana u kojima je glavni lik analitičar CIA-e Jack Ryan snimljeni su holivudski filmovi, poput Patriotskih igara ili Lova na Crveni oktobar. Taj je roman prodan u više od pet milijuna primjeraka. Uvjereni republikanac, Clancy je svojim knjigama postigao bogatstvo, pod njegovim imenom objavljeno je i više videoigara, a bio je i vlasnik bejzbol-kluba Baltimore Orioles.

Nova Bridget Jones u britanskim knjižarama

VELIKA BRITANIJA – Nakon duge stanke protagonistica britanskoga bestselera Bridget Jones vraća se u knjižare.

Romanom Mad About the Boy autorica Helen Fielding nastavlja seriju zasnovanu na novinskim kolumnama o Bridget iz devedesetih godina. Po prve dvije knjige o ljubavnim problemima Londončanke Bridget snimljeni su filmovi, knjige su prevedene na brojne jezike i prodane u petnaest milijuna primjeraka. U novoj knjizi, sada 51-godišnja Bridget, majka dvoje djece, nakon smrti Marka Darcyja ponovno traži partnera.

Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak