Vijenac 512

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Festival Prolog u Sisku

Šesti Festival regionalnih kazališta započeo je 4. listopada u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, u organizaciji Doma kulture i Kazališta 21. Početak i kraj festivala obilježavaju premijerne izvedbe u produkciji Doma kulture: premijera dramske predstave Majka i dijete Jona Fossea u režiji Roberta Raponje bila je 11. listopada, dok će premijerom predstave Sunčana i Sever u režiji Jasmina Novljakovića festival završiti 27. studenoga. Na programu su festivala predstave iz Zadra (Begović, Bez trećega), Zagreba (Hotel Bulić: Brlić-Mažuranić, Šuma Striborova; Splita (Playdrama: Bošnjak, Srce veće od ruku), Virovitice (Williams, Mačka na vrućem limenom krovu), Vinkovaca (Feydeau, Ne motaj se uokolo gola golcata), Karlovca (Manhoff, Izbaci uljeza), Šibenika (Marinković, Glorija) i Velike Gorice (Mamet, Kreket).

Premijere u Zagrebačkom plesnom centru

Zagrebački plesni centar u listopadu najavljuje još dvije premijere. Prva, pod naslovom Box (Killing Kuguar) održat će se 17. listopada. Riječ je o plesnom projektu u produkciji Plesnog centra Tala, DCL-a i Lukaeura nastalom u suradnji s HIPP-om i ZPC-om, a izvodi ga i kreirala ga je Maja Drobac uz glazbu Adama Semijalca. Potkraj listopada (31.10) Willy Prager i Sonja Pregrad izvest će plesni duet Ples u 2043, koji najavljuju kao znanstveno-fantastičnu priču o patosu. U intermedijalnoj okolini dvoje će umjetnika gledateljima ponuditi svoju viziju budućnosti suvremenoga plesa.

Rimske noći u Talijanskoj drami i Tri mušketira

Odmah po premijeri opere Benjamina Brittena Okretaj zavrtnja 15. listopada i premijeri dječje predstave Zeko traži potočić održane nešto ranije u listopadu iz HNK-a Ivana pl. Zajca najavljuju još dvije premijere. Prva je dramska, Talijanske drame u Rijeci, koja će 17. listopada izvesti predstavu Notti Romane (Rimske noći) talijanskoga dramatičara Franca D’Alessandra u režiji Edvina Liverića. U predstavi glume prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich kao Anna Magnani te Mirko Soldano, koji tumači ulogu Tennesseeja Williamsa. Predstava će se igrati u Filodrammatici. Druga premijera, najavljena kao glazbeni triler, adaptacija je romana Alexandrea Dumasa Tri mušketira (1844). Jedan od najpoznatijih pustolovnih romana francuskoga romantizma doživio je mnogobrojne filmske, ali i kazališne adaptacije. U Hrvatskoj ga je postavljao Janusz Kica u Zagrebačkom kazalištu mladih sredinom devedesetih sad već prošloga stoljeća, a kako su ga zamislili Kokan Mladenović i Magdalena Lupi Alvir, koji potpisuju scensku adaptaciju (Kokan Mladenović predstavu i režira), riječka će publika imati priliku provjeriti 26. listopada.

Filumena Marturano u Varaždinu

Eduardo de Filippo jedan je od omiljenih talijanskih dramatičara u hrvatskim kazalištima. Predstave kao što su Velika Magija u Gavelli (1992) ili Filumena Marturano u Rijeci (2003) i danas se spominju kao iznimna kazališna ostvarenja. Varaždinski HNK postavljanje je Filumene Marturano povjerio Sami M. Strelecu, a glavnu ulogu tumači Jagoda Kralj Novak. Uz nju, na premijeri 20. listopada, igrat će Stojan Matavulj, Ivica Pucar, Mitja Smiljanić, Ozren Opačić, Leona Paraminski, Darko Plovanić, Anica Kovačević te gosti iz Zagreba: Slavica Jukić i Otokar Levaj. Tom će predstavom Jagoda Kralj Novak proslaviti četrdeset godina umjetničkoga djelovanja. I uistinu, nema ljepšega teksta za sjajnu glumicu od De Filippove Filumene, koju su igrale i zvijezde poput Sofije Loren, a filmske adaptacije potpisali i De Sica, i Zeffirelli, i Laurence Olivier. Ta je drama osobito privlačna publici zbog žestoka i živa, a istodobno čvrsta i gotovo herojskoga dramskog karaktera Filumene pa publiku očekuje još jedna zanimljiva predstava.

Anything Zagrebačkoga plesnog ansambla

U Zagrebačkom kazalištu mladih 30. listopada bit će premijera nove plesne predstave Anything Zagrebačkoga plesnog ansambla u koreografiji španjolskoga koreografa i plesača Daniela Abreua. U predstavi plešu Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić i Matea Bilosnić. Predstava je realizirana u suradnji sa ZKM-om i Plesnim centrom Tala. Daniel Abreu u svojim projektima polazi od „priče koju osmišljava tijelo“ ne baveći se konceptom ili specifičnom idejom, kako bi došao do onoga što je u tijelo upisano i stvorio plesnu predstavu otkrivajući „priču koju priča tijelo o vlastitoj sreći“.

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak