Vijenac 512

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Snima se Broj 55

U Zagrebu je 1. listopada započelo snimanje ratne drame Broj 55 u režiji Kristijana Milića (Sigurna kuća, Živi i mrtvi), na istinitim događajima temeljena filma s pričom iz Domovinskog rata.

Projekt koji za HRT realizira produkcijska kuća Telefilm d. o. o. prvi je u nizu od zasad šest planiranih filmova o najvažnijim bitkama iz Domovinskog rata, a prati pripadnike A-satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji u rujnu 1991. oklopnim transporterom stižu na prvu crtu obrane, u selo Kusonje pored Pakraca. Zatekavši se u naizgled praznu selu, momci će shvatiti da su upali u zasjedu te će nakon sklanjanja u obližnju kuću s brojem 55 započeti žestoku borbu za preživljavanje i spas. Dok redatelj Milić najavljuje mučnu realističnu storiju, ali i pravi akcijski film nabijen emocijama, glumac Slaven Knezović ističe da je riječ o celuloidnoj počasti momcima koji su sa skromnim naoružanjem i u tenisicama kretali u obranu zemlje. Pored Knezovića u glumačkoj su postavi Goran Bogdan, Marko Cindrić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Marinko Prga, scenarij potpisuje Ivan Pavličić, fotografiju Mirko Pivčević, montažu Veljko Segarić, a specijalne efekte Branko Repalust.

11. zagrebački filmski
festival

I jedanaesto izdanje Zagrebačkoga filmskog festivala u tjednu od 20. do 27. listopada ambicioznijim filmofilima i onima koji će to tek postati donosi pregršt intrigantnih, provokativnih i iznadprosječno uspjelih naslova, podjednako igranih i dokumentarnih. U svježe digitaliziranim kinima Europa i Tuškanac, u kinu Metropolis u MSU-u te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka, za Zlatna kolica natjecat će se ukupno 40 prvih ili drugih filmova autora iz čitavog svijeta, od čega jedanaest dugometražnih igranih, deset igranih kratkog metra te deset angažiranih dokumentaraca. Osim devet filmova novih domaćih redatelja u etabliranom programu Kockice, festival nudi čak sedam popratnih programa s pedesetak neovisnih naslova. Dok znana sekcija Moj prvi film donosi prvijence glasovitih poljskih redatelja Romana Polańskog (Dva čovjeka i ormar), Andrzeja Wajde (Generacija), Jerzyja Skolimowskog (Lični opis), Krzysztofa Kieślowskog (Ožiljak) i Agnieszke Holland (Provincijski glumci), pri čemu je Polański zastupljen i s antologijskim drugim filmom Nož u vodi, program Velikih 5 predstavlja recentne hitove pet europskih kinematografija, među kojima su i egzistencijalna drama Prošlost Asghara Ferhadija sa u Cannesu nagrađenom glumicom Bérénice Bejo te nagrađivani Izletnici Bena Wheatleyja. U mlađim gledateljima namijenjenoj sekciji Bibijada prikazuje se i kratki film Jonina arka Stanislava Tomića (Josef), a novost ovogodišnjeg izdanja festivala četiri su nova popratna programa. Uz program Inspirirano stvarnim događajem, u kojem publika može pogledati pet ostvarenja snimljenih prema istinitim zbivanjima, među kojima su u Sarajevu i Berlinu nagrađena drama o odrastanju U procvatu Nane Ekvtimishvili i Simona Großa te također u Cannesu nagrađena drama Izbezumljenost Joachima Lafossea (Privatno vlasništvo), noviteti su sekcija Istočnoeuropski SF u kojoj se pored kultne Aelite, kraljice Marsa Jakova Protazanova iz 1924. prikazuje i Tajna starog tavana Vladimira Tadeja, potom sekcija Queer Re-kreacija s djelima Djevojke u uniformi Leontine Sagan iz 1931. i Kink Christine Veros te program Dan LUX filma s četiri naslova iz konkurencije za nagradu LUX, kojom Europski parlament afirmira zagovor europskih vrijednosti i društveno angažiranih tema.

Kapetan Phillips u kinima

Od 24. listopada repertoarom će zaploviti biografska triler-drama Kapetan Phillips Paula Greengrassa (Let 93, Bourneov ultimatum), na stvarnim zbivanjima zasnovana priča o Richardu Phillipsu (Tom Hanks), zapovjedniku teretnog broda Maersk Alabama koji se 2009. sukobio sa somalskim gusarima. Intrigantnom i uzbudljivom ostvarenju predviđaju oskarovske nominacije, što je dovoljna preporuka za odlazak u kino.

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak