Vijenac 468

Druga stranica

Putujuća Izložba u Državnom arhivu

Nepoznata povijest urbanizacije

Bojan Kupirović

Izložba Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici otvorena je 26. siječnja u Državnom arhivu u Zagrebu. Dvojezična izložba i popratni katalog imaju važnu ulogu u slovensko-hrvatskim odnosima, a rezultat su suradnje Državnog arhiva u Zagrebu s Pokrajinskim arhivom Maribor, povijesnim arhivima u Ptuju i Celju, Državnim arhivom u Varaždinu i Državnim arhivom za Međimurje. Ravnatelji državnih arhiva u Zagrebu i Mariboru Darko Rubčić i Ivan Fras na otvaranju su se osvrnuli na idejne začetke i organizaciju sama projekta i napomenuli kako je on pružio mogućnosti bolje suradnje sa susjedima.

Branka Molnar, jedna od autorica postava, detaljno je opisala izložbu: „Na projektu je sudjelovalo osamnaest osoba koje su se nazvale SIHeR. Ime je nastalo od akronima Slovenije (SI) i Hrvatske (HR), a dodano je slovo e. SIHeR ili ziher ima značenje da je nešto sigurno i da daje rezultate“ rekla je Molnarova i time naznačila uspjeh same izložbe. O izložbi je govorila i likovna kritičarka Branka Hlevnjak, istaknuvši njezinu modernost: „Plakat je zamijenio vitrinu, što izložbu čini lako pokretljivom“. Napomenula je kako plakati nose važan arhivski štih, dok stari rukopisi govore o vrijednosti baštine. Uz to, sve je izvanredno potkrijepljeno. Hlevnjakova je na kraju zaključila kako je važno da se arhivi otvore i da postanu javno dobro, „jer samo iščitavanjem prošlosti koračamo u bolju sadašnjost i budućnost“.

Realizacija zajedničke slovensko-hrvatske iz-lož-be temelj je za daljnje proširenje suradnje među arhivima i s ostalim zemljama susjedima. Izložba je zamišljena kao putujuća i u budućnosti će obići sve predstavljene gradove i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici. Za zagrebačku publiku otvorena je do 27. veljače.


Vijenac 468

468 - 9. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak