Vijenac 453

Matica hrvatska

Iz ogranaka

OREBIĆ, PODSTRANA, SPLIT, TROGIR

OREBIĆ

U organizaciji Udruge likovnih umjetnika Pelješac i Matice hrvatske – Ogranak Orebić, u galeriji udruge Smrjuha (Kneza Domagoja 32, Orebić) otvorena je 3. srpnja 2011. izložba likovnih radova Tihomira Prižmića. O Prižmićevu slikarstvu govorio je predsjednik orebićkog ogranka Ivo Maričić Đani, a svoje pjesme govorio je Fabijan Lovrić. Izložba se može pogledati do 15. srpnja od osam do deset navečer.

Kako je grad uz more ljeti preplavljen mnogim raznolikim sadržajima, nije rijetkost da se istodobno događa više zanimljivosti, što svjedoči o bogatstvu ponude turističkih odredišta za mnogobrojne posjetitelje. Tako se u galeriji Pomorskog muzeja Orebić, istu večer, mogla pogledati izložba Abela Brčića (prosvjetnog radnika), uposlena u osnovnoj školi u Korčuli. Rođen u Žrnovu, Brčić je vjeran dalmatinskom krajoliku, a uz izložbu je otisnut katalog u kojemu Stanko Špoljarić piše: „Detalji i ukupnost dojma podupiru sliku o jugu (doživljaja i sjećanja) koje su dominante svjetlo i boja. Brčić je posvojio drage prizore, prepoznajući u njima bljesak kromatskih raspona, sukladno kojima oblikovanost gradivih jedinki, poput kružne krošnje stabla, trapezne forme krova, prove čamca, prati put od realnog ka izmaštanom.“

Kako je Orebić najveće mjesto, grad, na Pelješcu, kamo se tijekom ljeta slijevaju rijeke turista, od kojih su mnogi stranci, tekst Stanka Špoljarića otisnut je i na engleskom i njemačkom jeziku.

(N. Š.)


PODSTRANA


Ogranak Matice hrvatske Podstrana, objavila je knjigu Povratak zavičaja autora supružnika Stipana i Mirjane Medvidović. Knjiga na 150 stranica donosi kratku povijest mjesta Berenovac, u općini Lokvičići (Imotska krajina) čije

je ime nastalo od negdašnjeg prezimena Berinovića, koji je pred Turcima prebjegao na obalu. Pretpostavlja se da je tu bila i rimski utvrda Bilubium.

Autori knjige su umirovljeni pukovnik HV-a, pjesnik, dipl.eoc. Stipan Medvidović, rođen u Lokvičićima objavio više knjiga poezije: Da se upoznamo (Split, 1979), Ti i ja (Split, 1982, 1986), Na krilima leptira (Split, 1983), Leptir olovnih krila (Split, 1985), Skrivene stope (Split, 1992). U krvavoj pjeni (Imotski, 1994), Trg (Split, 2010) i njegova supruga Mirjana, koji žive u Žrnovnici, i koji su iz župnih i arhivskih kronika objavili popise svih Berinovčana u protekla dva stoljeća za pet tamošnjih rodova Medvidović, Pupačić, Lasić, Bajić i Zovko. U knjizi su i Stipanovi lirski zapisi o svom rodnom mjestu, etnografski zapisi o negdašnjim kućnim predmetima, a otrgnuo je od zaborava i više anegdota iz svog djetinjstva, svjedočeći kako je bilo teško živjeti na imotskom kršu.


SPLIT


U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Split, 30. lipnja u dvorani Ogranka održano je predavanje Mirsada Bakšića, umirovljenog brigadira HV-a i bivšeg vojnog tužitelja na temu Hrvati islamske vjere.

„Malo je naroda u svijetu koji se kao hrvatski mogu podičiti da je upravo u njegovoj duhovnoj kolijevci poniknuo mudroslov koji je sto godina prije nego što se ostali svijet i sjetio da Poveljom Ujedinjenih naroda kanonizira-normira promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, ugradio u temeljne postulate svog nauka zahtjev za poštovanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda uz istodobno poštovanje prava na posebnosti i različitosti, bez obzira na vjersku i bilo kakvu drugu pripadnost,“ kazao je Bakšić, te istaknuo kako je to učinio Ante Starčević, jedan od najvećih vizionara rođen u hrvatskom podneblju.

Prije ostalih promovira, afirmira i snažno zastupa tezu da vjera ne određuje naciju, utirući tim pristupom poimanje nacije modernijim i sveobuhvatnijim od uskogrudnoga vjerskog poistovjećivanja vjere s nacijom. Takva stajališta sublimira glasovitom izrekom: „mi smo Hrvati narod s dvije vjere, katoličanstvom“.. Bakšić je zatim podsjetio kako je u stvaranju i obrani svoje domovine Hrvatske sudjelovalo oko 30.000 muslimana, u prvim borbenim redovima na svim bojišnicama počev od obrane Vukovara do Dubrovnika, bilo da su pod hrvatskim stijegom ratovali, bili ranjavani ili poginuli kao Hrvati islamske vjere, kao Bošnjaci državljani Hrvatske ili Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine. Svojom nesebičnom žrtvom za svoju domovinu Hrvatsku pokazali smo svojoj hrvatskoj katoličkoj braći domoljubnu i rodoljubnu vjerodostojnost. Bakšić se zatim zapitao: Je li moguće i dopustivo, da se grobna mjesta na kojima su sahranjeni vitezovi pripadnici tradicijskog i kulturnog kruga Islama uopće ne posjećuju ni u dane komemorativnih svečanosti, kada se inače odaju počasti poginulim ratnicima za hrvatsku domovinu? A zatim dodao kako nitko od državnog vrha, niti Stožera HV-a ne odaje takvu počast.

Na kraju predavanja predstavljeno je dvanaest knjiga Znameniti Hrvati islamske vjere (Džafer-Bego Kulenović, Safet Beg Bašagić, Džemaludin Čaušević, Edhem Mulandić, Ademaga Mešić, Musa Ćazim Ćatić, Osman Nuri Hadžić, Alija Nametak, Hakija Haddddžić, Enver Čolakoić, Nahid Kulenović, Mak Dizdar) u nakladi Hrvatsko muslimanskog kulturnog društva Zagreb.


TROGIR


U sklopu obilježavanja 20 godišnjice 2.bojne Kralj Tomislav 114. brigade, Ogranak Matice hrvatske Trogir, predstavio je 28. lipnja u Galeriji Cate Dujšin–Ribar u Muzeju grada Trogira knjigu Put pobjednika – trogirska bojna 91/92. brigadira Zdravka Klanca, prvog ratnog zapovjednika bojne koja je obilježila 2. lipnja 20. godišnjicu od utemeljenja. Klanac trenutno radi u Beču kao vojni savjetnik pri OESS-u, a neko vrijeme je proveo i u misiji u Africi. Osim što nije želio da se zaboravi naš ratni put, teško mu je bilo čuti ili pročitati kako nas poistovjećuju s onima koji su se okoristili u ratu, zato je između ostalog jednim dijelom i napisao ovu knjigu, koja se bavi periodom od 1991. do 1992. dok je zapovijedao 2. bojnom.

„Želio sam napisati nešto da ostane i nadam se će pokoljenja Trogirana biti ponosna na svoje djedove i očeve,“ kazao je Klanac.

Knjigu su predstavili Fani Celio-Caga, predsjednica Ogranka MH Trogir, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domoinskog rata, i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg. Knjiga dokumentarno opisuje ratno djelovanje postrojbe kroz koju je, prošlo 1572 pripadnika. Za vrijeme Domovinskog rata svoje živote na oltar Domovine položilo je 23 pripadnika, dok je teže ili lakše ranjeno oko 110 njezinih pripadnika. Postrojbom su zapovijedali: brigadir Zdravko Klanac, bojnik Anto Vukadin, pukovnik Miljenko Ivanda te satnik Branko Žarković.

Ivica Luetić

Vijenac 453

453 - 14. srpnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak