Vijenac 391

Reagiranja

Regionalni provincijalizam

U prosincu 2008. Istarska županija i Radio Pula dodijelili su nekim zaslužnim građanima novoustanovljenu nagradu Istriana povodom koje smo reagirali. Dostavljeni tekst objavio je jedino portal Regional. Kako je riječ o važnoj kulturnoj problematici, molimo da ga objavite u Vijencu.

Regionalni provincijalizam

U prosincu 2008. Istarska županija i Radio Pula dodijelili su nekim zaslužnim građanima novoustanovljenu nagradu Istriana povodom koje smo reagirali. Dostavljeni tekst objavio je jedino portal Regional. Kako je riječ o važnoj kulturnoj problematici, molimo da ga objavite u Vijencu.

Ne dovodeći u pitanje višegodišnji trud i zasluge osoba nagrađenih prvom godišnjom nagradom Istriana, u organizaciji Radija Pula i Istarske županije, a pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Istre te ne stavljajući ni u koji politički kontekst, Matica hrvatskaOgranak u Puli, Ogranak u Umagu te Ogranak u Pazinu, kao ogranci najstarije i najuglednije hrvatske kulturne institucije, reagiraju na nedomišljenu koncepciju, nedorečene kriterije i netransparentnu, nedemokratsku te diletantski odrađenu proceduru nominacije i izbora za nagradu najzaslužnije osobe Istarske županije u tekućoj godini, nagrade koja želi biti prvom godišnjom županijskom nagradom.

Postavljaju se brojna pitanja o kojima javnost uopće nije obaviještena. Tko je, kojom logikom i s kojom stručnošću odredio kategorije: sport, zdravstvo, glazba, kultura, gospodarstvo? Gdje su primjerice znanost, obrazovanje, likovnost, književnost...? Jesu li onda neke djelatnosti protežirane ili je u pitanju estradizacija i nestručnost? Tko je predložio nominacije i po kojim kriterijima? Koje su ustanove, organizacije i pojedinci bili uključeni u izbor i odlučivanje, odnosno gdje je Odbor za dodjelu nagrade i koji su mu članovi? Slušatelji Radija Pule, novinari, gradonačelnici, načelnici, predsjednici uprava, mogu biti neki opći dio biračkoga tijela, a nikako jedini i isključivi. Negdje se navode i čelnici kulturnih ustanova. Čelnici kojih ustanova? Po kojim je to referencijama funkcija gradonačelnika, načelnika ili predsjednika uprave neke tvrtke kompetentnija i primjerenija za izbor od stručnih osoba sa sveučilišta ili kulturnih i umjetničkih udruga?

U ove izbore bilo je nužno uključiti i ugledne i stručne kulturne udruge i ustanove poput Matice hrvatske, Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, Društva likovnih umjetnika (HDLU) i dr. te svakako Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i sve pojedinosti transparentno i pravovremeno objaviti.

Doista zaslužnih pojedinaca za postignuća u tekućoj godini svakako je bilo još, no oni nisu ni nominirani.

Primjerice, skladatelj Bruno Krajcar, koji je na poticaj Matice hrvatske te uz pomoć Grada Pule i Istarske županije,... ostvario ove godine za Istru kapitalan multimedijalni glazbeno-poetski projekt Bruno Krajcar: Mate Balota. Na tom su projektu sudjelovali umjetnici poput: Vlatka Stefanovskog, Olivera Dragojevića, Nenada Bacha, Danijela Načinovića, Karla Paliske, a projekt zastupa visoka načela zavičajnosti, multikulturalnosti i univerzalnosti. No tko je danas Balota za Istru da bi se takvo što uopće nominiralo!?

Tu je i povjesničar Darko Dukovski, koji je ove godine tiskao za istarsku suvremenu povijest izrazito bitnu studiju: Istra i Rijeka u Hrvatskome proljeću (Matica hrvatska, 2008). Komu još treba povijest, kad je budućnost tu!?

Tu je i hrvatski državni laureat za predstavljanje Hrvatske u svijetu, skladatelj Bashkim Shehu pa povjesničar Miroslav Bertoša. No čemu promovirati izvrsnost!?

Ne ulazeći u prostore autorskih sloboda, ipak treba postaviti i pitanje politikantski obojena naziva nagrade – Istriana. Smije li nagrada, iza koje, kako je u tisku navedeno, stoji Istarska županija, a odnosi se potencijalno na sve njezine građane, nositi naziv koji je, u najmanju ruku, jezično nekorektan te poziva na isključivost?

Nestručnost, diletantizam, nesmotrenost i ne-urednost ustanova i pojedinaca koji su, na ovaj način, pokrenuli i proveli ovu nagradu doveo je do toga da se mnogi, jednako zaslužni pojedinci, osjećaju uvrijeđenima i zakinutima, a svima zajedno, nažalost, ostaje u ustima opor okus regionalnoga provincijalizma.

MH – Ogranak Pula

MH – Ogranak Umag

MH – Ogranak Pazin

Vijenac 391

391 - 26. veljače 2009. | Arhiva

Klikni za povratak