Vijenac 343

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Predane Pulitzerove nagrade

Predane Pulitzerove nagrade

SAD Američki pisac Cormac McCarthy nagrađen je za roman The Road Pulitzerovom nagradom.

Autor devet romana dobitnik je, između ostalih, Faulknerove i Nacionalne književne nagrade, ali novi roman, koji govori o ocu i sinu koji postapokaliptičnom Amerikom putuju prema obali, donio mu je do sada najveći uspjeh kod publike i kritike. Pulitzerova nagrada, koja laureatima donosi po 10.000 dolara, jedna je od najvažnijih američkih nagrada za novinare, pisce i glazbenike, a predaje se u ukupno 21 kategoriji. Na svečanosti u New Yorku nagrađeni su i jazz-saksofonist Ornette Coleman za album Sound Grammar, autor i scenarist David Lindsay-Abaire za komad Rabbit Hole te novinari Gene Roberts i Hank Klibanoff za The Race Beat, povijesnu obradu rasnih sukoba na američkom jugu. Debby Applegate nagrađena je za portret američkog socijalnog reformatora Henryja Warda Beechera (The Most Famous Man in America), a u kategoriji poezije Natasha Trethewey. Novinar Lawrence Wright nagrađen je za knjigu o pozadini terorističkih napada od 11. rujna (The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11), dok je priznanje za životno djelo dobio Ray Bradbury (Fahrenheit 451). Nagrada, nazvana po novinaru i izdavaču Josephu Pulitzeru (1847–1911), predaje se od 1917. godine.


Umro Kurt Vonnegut

SAD Autor antiratnoga bestselera Slaughterhouse 5, Kurt Vonnegut umro je u 84. godini u New Yorku.

Jedan od najvažnijih antiratnih romana 20. stoljeća nastao je na osnovi Vonnegutova iskustva iz Drugoga svjetskog rata, napose događaja iz veljače 1945, kad je kao američki vojnik u zarobljeništvu preživio savezničko bombardiranje Dresdena. Vonnegut je rođen 1922. u obitelji njemačkoga podrijetla u Indianapolisu, a nakon Drugoga svjetskog rata preselio je u Chicago, gdje je radio kao reporter. Uskoro je otišao u New York, gdje je 1952. objavio prvi roman, Player Piano. Prvi veliki uspjeh doživio je 1963. s Cat´s Cradle. Osim četrnaest romana, Vonnegut je i autor brojnih kratkih priča, ogleda i scenarija, dok je posljednju knjigu, A Man without a Country objavio 2005. godine.


U prodaji novi Tolkien

Velika Britanija Gotovo 35 godina nakon smrti J. R. R. Tolkiena u prodaju je pušten roman Children of Hurin, koji je Tolkienov sin Christopher sastavio iz fragmenata iz očeve ostavštine i dopisao mu kraj.

To je ujedno i prva potpuna knjiga autora Gospodara prstenova od također posthumnog objavljivanja Sil-marilliona 1977. Radnja romana događa se prije radnje Gospodara prstenova, a i ovdje je riječ o tajanstvenim bajkovitim bićima, zlim silama te temama prijateljstva, vjernosti i junaštva. Knjiga je ilustrirana s dvadesetak crteža olovkom i osam slika u boji. Danas 82-godišnji Christopher Tolkien, kao i njegov otac, profesor je engleskoga jezika na Oxfordu, a od očeve smrti upravlja njegovom ostavštinom.


Pronađeni Quevedovi posmrtni ostaci

Španjolska Gotovo četiristo godina od smrti španjolskoga pisca Francisca de Queveda (1580–1645) znanstvenici su pronašli njegove posmrtne ostatke.

U kripti crkve u mjestu Villanueva de los Infantes u blizini Ciudad Reala znanstvenici madridskoga sveučilišta Complutense pronašli su kosti koje se s priličnom sigurnošću pripisuju španjolskom majstoru. Quevedo je umro 1645. u samostanu u Villanuevi de los Infantes, nakon čega su njegovi posmrtni ostaci više puta seljeni, dok im se konačno nije izgubio svaki trag. Crkva u kojoj je sada otkriven grob, svojedobno je srušena, a njezine su ruševine pronađene tek 1955. Kao i Cervantes, Quevedo je pripadao piscima španjolskog Siglo de oro, zlatnog vijeka. Najpoznatiji je po satiričnim spisima, koje je 1627. objavio pod naslovom Sueńos i pikarskom romanu Historia de la vida del Buscón.


Umro Egon Bondy

Češka Češki filozof, pjesnik i disident Egon Bondy, umro je u Bratislavi u 77. godini.

Rođen 1930. u Pragu pod imenom Zbynek Fiser, taj neugodni intelektualac, kako su ga zvali prijatelji, pedesetih je godina u Čehoslovačkoj postao ključna figura režimske kritike među umjetnicima. Osim pjesničkih zbirki, Bondy je napisao i brojne prozne radove, među njima oglede i jednu povijest filozofije, a radio je i kao prevoditelj. Po njegovoj poeziji sedamdesetih je godina svirala i češka underground-skupina Plastic People of the Universe.


Handke darovao novac srpskoj enklavi na Kosovu

Njemačka Pisac Peter Handke u srbijanskoj enklavi Velika Hoča na Kosovu predao je 50.000 eura koje je dobio s nagradom Berlinske nagrade Heinricha Heinea, koja mu je dodijeljena u veljači.

Handke je u Veliku Hoču, koja će novac, kako je najavljeno, uložiti u obnovu crkve, otputovao na čelu skupine u kojoj su bili intendant Berlinskog ansambla Claus Peyman i nekolicina glumaca. Prošle godine dramatičar austrijskoga podrijetla našao se u središtu književnog skandala kad je najavljeno da će mu biti dodijeljena ugledna Nagrada Heinricha Heinea grada Düsseldorfa. Nagrada je povučena nakon prosvjeda u javnosti, nakon čega je skupina intelektualaca osnovala alternativnu Heineovu nagradu u Berlinu i predala je Handkeu. Pisac je na meti kritika ponajprije zbog odlaska na sprovod Slobodana Miloševića.


Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 343

343 - 26. travnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak