Vijenac 331

Kazalište

TEATROSKOP

Majstor i Margarita u Gavelli

Majstor i Margarita u Gavelli

Jedan od najboljih romana svjetske književosti svih vremena, neprolazni i nezaboravni Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova, dobit će i scensku inačicu u Dramskom kazalištu Gavella na premijeri 30. studenog. Višeslojan i zakučast Bulgakovljev konstrukt koji spaja godine nulte s onim olovnim sovjetskim, dramatizirala je Sanja Ivić, a režirat će ga Ozren Prohić. Zahtjevnost predstave okupila je podjelu koju ne čini samo ansambl kazališta Gavella, čiji novi članovi Nataša Janjić i Mladen Vulić igraju naslovni par, nego i brojni gostujući izvođači, među kojima su i Vanja Drach, Pero Kvrgić, Luka Petrušić, Ozren Grabarić... Scenografiju potpisuje Ivo Knezović, glazbu Davor Bobić, scenski pokret Žak Valenta, a mađioničarske trikove Žarko Tomašević Rico.


Nagrade hrvatskoga glumišta

I ove će se godine povijesnog 24. studenog dijeliti nagrade hrvatskoga glumišta za prošlu sezonu. Manifestaciju će prema scenariju Ivana Vidića i Hrvoja Juvančića režirati Joško Juvančić, dok će je voditi tri sestre, Ana Begić, Olga Pakalović i Zrinka Cvitešić. Unaprijed se zna jedino da su dobitnici Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Eliza Gerner i Boris Pavlenić, no za najbolju dramsku predstavu nominirane su Vrata do... Zagrebačkog kazališta mladih, Zločin na kozjem otoku Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Žaba Teatra &TD iz Zagreba. Zanimljivost je i da se među najboljim redateljima, pored Renea Medvešeka i Franke Perković, našao i Boris Bakal za interaktivnu Ex-poziciju u izvedbi Bacača sjenki. Zbog bijenalnoga ritma, ove se godine dijele i nagrade za ples, pa se za najbolju predstavu bore Sjena grupe Histeria NOVA, Pasijans Zagrebačkog plesnog ansambla i Domesticus vulgaris ili jednostavno domaće Studija Liberdance, a za najboljeg koreografa Marija Šćekić, Rajko Pavlić i Staša Zurovac. Za najbolju predstavu u kategoriji Opereta / Mjuzikl nominirane su Jalta, Jalta riječkog HNK te produkcije zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija Aida i Skidajte se do kraja.


Ničiji sin u HNK Rijeka

Shvativši koliko, unatoč njihovoj ambijentalnosti, nema smisla i tijekom sezone ne igrati dramske produkcije ljetnih festivala, HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke za 30. studenog najavljuje kućnu premijeru Ničijeg sina Mate Matišića u režiji Vinka Brešana, jedne od najuspješnijih predstava proteklog ljeta.


Dom Bernarde Albe u HNK Zagreb

Završnica dramske trilogije Federica Garcije Lorke, Dom Bernarde Albe, vraća se na repertoar nacionalne kazališne kuće kao prva ovosezonska dramska produkcija. Priča o ukletoj ženskoj lozi smještena u ruralnu Španjolsku, univerzalna u potrazi za humanošću putem osobita spoj nasljeđa i eksperimenta, na pozornici će oživjeti u dramaturškoj obradi i režiji Božidara Violića, koreografiji Milka Šparembleka i uz glazbu Mate Matišića. Naslovna uloga povjerena je Branki Cvitković, dok će ostale igrati Marija Kohn, Vanja Matujec, Mirta Zečević, Ivana Boban, Ivana Roščić, Dolores Lambaša, Biserka Ipša. Premijera je najavljena za 1. prosinca.


Crummles u Kazalištu Mala scena

Kazalište Mala scena, koje je prvo u Hrvatskoj počelo izvoditi predstave na engleskom u sklopu redovitoga repertoara, najavljuje gostovanje britanskoga glumca Mansela Davida s vlastitom obradom epizode iz romana Nicholas Nickleby Charlesa Dickensa. David svoju monodramu izvodi u najboljoj maniri popularnih dramatskih čitanja, a namjerno je i izabrao epizode koje govore o provincijskoj putujućoj kazališnoj družini koju vodi glumac i menadžer Vincent Crummles. Kako to izgleda i zvuči, zagrebačka publika vidjet će 1. prosinca.


Kurve i Krležini dani u Osijeku

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku za premijeru 4. prosinca priprema Kurve Feđe Šehovića, komad koji metaforikom najstarijega zanata na svijetu govori o snalaženju u povijesnim mijenama s pomoću suza, smijeha, alkohola, špijunaže i seksa. U režiji Ivana Lea Lema naslovne uloge tumače Ana Stanojević, Sandra Tankosić, Lidija Florijan, Tatjana Bertok-Zupković, Anita Schmidt, Nela Kocsis i Mira Perić Kraljik. Prvu reprizu Kurve će imati u sklopu Krležinih dana, godišnjega teatrološkog skupa koji pod tematskim okvirom Vrijeme i prostor u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu ovaj put traje od 6. do 8. prosinca.


W & T u Teatru &TD

Iza naslova W & T krije se prvi dio projekta naslovljena Tito – treći put, golema međunarodnoga koprodukcijskog plana od pet predstava hrvatskih, ruskih, egipatskih i makedonskih redatelja. Projekt će u cijelosti biti predstavljen tijekom lipnja sljedeće godine u hamburškom kazalištu Kampnagel i na Eurokazu, koji se ovim zahvatom od prezentacijskoga pretvara u produkcijski festival. Projekt Tito osobom se bavi samo koliko je ona amblematska za cijelo prošlo stoljeće, pa je i predstava W & T parabola o vlasti, nerazumijevanju i okrutnim zakonima koji proizvode sukobe velikih razmjera. Redatelj Branko Brezovec naizgled nespojive tekstove, dramu Slava Gabrielea D´ Annunzija i pripovijetku Crna orhideja Edvarda Kocbeka, sažeo je u dramski predložak koji će razigrati uz pomoć skupine Laboratorio Nove iz Firence i domaćih snaga koje čine Suzana Brezovec, Helena Buljan, Ivan Glowatzky i Mislav Čavajda. Nakon praizvedbe u Firenci, W & T će hrvatsku premijeru imati 5. prosinca u Teatru &TD.


Igor Ružić

Vijenac 331

331 - 23. studenoga 2006. | Arhiva

Klikni za povratak