Vijenac 294

Naslovnica

KULTURNA KRONIKA

Svjetski kongres muzealaca

Svjetski kongres muzealaca


Zagreb, 25. svibnja — Sto pedeset stručnjaka iz dvadeset zemalja sudjelovalo je na Svjetskom kongresu muzealaca koji je u Hrvatskom državnom arhivu otvorila pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske Branka Šulc. Velika Konferencija Komiteta za dokumentaciju i Međunarodnog komiteta za muzeje okupila je vodeće svjetske stručnjake, a tijekom tri dana održana su predavanja s temom muzejsko dokumentacijskih standarda, digitalizacije kulturne baštine i očuvanja, projektiranja sustava znanja s otvorenim pristupom te diseminacije informacija korisnicima. Organizatori Kongresa bili su Muzeji Grada Zagreba i Muzejsko dokumentacijski centar.


Hrvatski crtež u Kini

Peking, 26. svibnja — U nazočnosti premijera Republike Hrvatske Ive Sanadera ministar kulture Božo Biškupić u Nacionalnom muzeju Kine otvorio je izložbu Suvremeni hrvatski crtež. Otvaranju su prisustvovali i ministar kulture NR Kine Sun Jiazheng, direktor Nacionalnog muzeja Kine Pan Zhenzhou i Boris Velić, veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini. U Pekingu je prikazano 120 suvremenih djela. Selektor izložbe, Tonko Maroević, odabrao je šezdeset autora, a na izložbi svaki je zastupljen dvama radovima. Djela su raspoređena u šest tematskih skupina: Metamorfoza tijela, Likovi u prostoru, Sugestija dubine, Izazov boje, Tragovi geste i Strukture. Izložba je 9. lipnja preseljena u Šangaj, a potom ide u Kanton i Hongkong. Dvadeset i petoga svibnja, u Nacionalnom muzeju Kine, organizirana je press–konferencija za kineske novinare na kojoj je direktorica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin predstavila izložbu te naglasila kako je ta izložba nastavak uspješne dugogodišnje suradnje Klovićevih dvora i Nacionalnog muzeja Kine.


Dodijeljene nagrade Vladimir Nazor za 2004.

Zagreb, 30. svibnja — Nagradu Vladimir Nazor za 2004. za životno djelo dobili su — za književnost Josip Tabak, za glazbu akademik Pavle Dešpalj, za likovne i primijenjene umjetnosti Zlatko Bourek, za filmsku umjetnost Vladimir Tadej, za kazališnu umjetnost akademik Nikola Batušić te za arhitekturu i urbanizam Slavko Jelinek, objavilo je Ministarstvo kulture, koje već 56 godina dodjeljuje Nazora kao najviše državno priznanje za umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor za književnost dobio je akademik Luko Paljetak za roman Skroviti vrt (Dnevnik Cvijete Zuzorić, plemkinje dubrovačke); za glazbu Zagrebački gitarski trio (Istvan Römer, Darko Petrinjak, Goran Listeš) za koncert održan u Hrvatskom glazbenom zavodu u povodu 20. obljetnice ansambla; za likovne i primijenjene umjetnosti Siniša Majkus za izložbu Embrio u Umjetničkom paviljonu; za filmsku umjetnost Goran Višnjić za glumačko ostvarenje u filmu Duga mračna noć; za kazališnu umjetnost Dragan Despot za dramaturšku obradu, režiju i izvedbu monodrame Na rubu pameti Miroslava Krleže te za arhitekturu i urbanizam Ivana Ergić, Vanja Ilić i Vesna Milutin za višestambenu građevinu POS–a na Cresu. Nagrade će biti uručene na svečanosti 19. lipnja u palači Dverce

u Zagrebu.


Viktor Žmegač dobitnik nagrade Ine

Zagreb — 30. svibnja — Ovogodišnji je dobitnik Godišnje nagrade Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu Viktor Žmegač, profesor emeritus zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, nestor hrvatske germanistike, objavio je 30. svibnja na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade Ivan Đerek. Predsjednik žirija akademik Milan Moguš ustvrdio je kako je Žmegač »izgradio čvrsti dvosmjerni most između hrvatske i europske književnosti«. »Žmegač je svojim radom omogućio da se ime hrvatske znanosti i znanstvenika čuje u Europi«, dodao je. Moguš je podsjetio da je Žmegač profesor germanistike, hrvatske književnosti i muzikologije te autor ili suautor tridesetak knjiga i više od 250 znanstvenoistraživačkih radova. Nagrada je prof. Žmegaču uručena 6. lipnja u atriju Muzeja za umjetnost i obrt uz kulturno–umjetnički program.


Potpisan program hrvatsko–makedonske kulturne suradnje

Zagreb, 1. lipnja — Ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić i ministar kulture Republike Makedonije Blagoj Stefanovski održali su u Ministarstvu kulture radni sastanak na kojem su razgovarali o mogućnostima suradnje dviju zemalja. Makedonski ministar najviše je bio zainteresiran za jaču suradnju na području filmskog stvaralaštva. Hrvatska, odnosno Ministarstvo kulture, godišnje izdvaja gotovo četrdeset milijuna kuna za film, rekao je ministar Biškupić, no ostavljena je mogućnost za participiranje preko EURIMAGE–a za filmske koprodukcije, kao što je film Rajka Grlića Karaula, koji se upravo snima u Makedoniji. Ministar Stefanovski pohvalio je takav način suradnje, jer prema njegovim riječima Makedonija godišnje izdvaja pet puta manje novca za financiranje filmske proizvodnje od Hrvatske. Dva su ministra iskoristila sastanak i za susret s kazališnim djelatnicima koji sudjeluju u raspravi o Nacrtu prijedloga zakona o kazalištu. Makedonski je ministar rekao kako to njegovu zemlju tek očekuje te da će rado primijeniti pozitivna iskustva Hrvatske pri donošenju Zakona. Složili su se kako je dosadašnja suradnja bila iznimno dobra, posebno u području kazališta. Dogovorena je i suradnja na području likovne umjetnosti pa će tako izložba Hrvatski lokaliteti na Listi svjetske baštine (pod zaštitom UNESCO–a) gostovati i u Makedoniji. Dva su ministra potpisala novi Program kulturne suradnje, koji obuhvaća razmjenu u različitim područjima kulture i umjetnosti za 2005, 2006. i 2007. godinu.


Stjepan Čuić novi predsjednik DHK–a

Zagreb, 4. lipnja — Nakon Slavka Mihalića, koji je u dva mandata bio predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK), na tu je dužnost na trogodišnji mandat izabran Stjepan Čuić. Čuić je dobio 77 glasova, dok je njegov protukandidat Hrvoje Hitrec dobio 45 glasova. Glasovalo je 122 od ukupno 534 članova DHK.

Kao prioritete svojeg mandata Čuić je istaknuo uvođenje promjena u rasporedu građe u školskim čitankama, zalaganje za snažnije pozicioniranje hrvatske književnosti u medijima i školskoj lektiri te aktivnu suradnju s izdavačima, Maticom hrvatskom i Leksikografskim zavodom kako bi se u budućnosti izbjegle netočne interpretacije.

Za potpredsjednike izabrani su Maja Gjerek Lovreković i Srećko Lipovčan. Osim Čuića za mjesto predsjednika Upravni odbor kandidirao je i književnika Miru Gavrana, koji je kandidaturu odbio zbog profesionalnih obveza u Hrvatskoj i inozemstvu.

Gavran je još prije dva tjedna Upravnom odboru poslao pismo u kojemu obrazlaže razloge zbog kojih se ne želi kandidirati, no pismo je jučer i javno pročitao da ne bi bilo medijskih spekulacija o razlozima njegova odustajanja od kandidature.

Objavljene su i odluke o dodjeli književnih nagrada Miroslav Krleža i Tin Ujević. Nagradu Miroslav Krleža dobit će Slobodan Novak za novi roman Pristajanje, dok će godišnjom nagradom Tin Ujević biti nagrađena zbirka pjesama pod naslovom Tijat, pjesnika Borbena Vladovića.

Vijenac 294

294 - 9. lipnja 2005. | Arhiva

Klikni za povratak