Vijenac 282

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Marija milosti puna

U kinima: Marija milosti puna

Zagreb Početak zime u hrvatska kina donosi nagrađivane naslove i filmske hitove. Među prvima je američko-kolumbijska drama Marija milosti puna redatelja Joshue Marstona. Riječ je o tjeskobnu prikazu života sedamnaestogodišnjakinje koja heroin krijumčari u vlastitom želucu. Glavna je glumica Catalina Sandino Moreno, za svoju ulogu nagrađena na berlinskom filmskom festivalu. U središtu su francuske drame 5 x 2 Françoisa Ozona faze jedne ljubavne veze, dok je redatelj Steven Soderbergh u kriminalističkoj komediji Ocean’s Twelve snimio drugi dio blockbustera o vrhunskim lopovima. Napokon, pred domaću kinopubliku stiže i romantična komedija Molim za ples Petera Chelsoma, te pustolovni spektakl Nacionalno blago Jona Turteltauba.

TV-premijere: Menzel i Chabrol

Zagreb Uz međunarodni omnibus Ten Minutes Older: The Cello iz 2002, posljednji je film češkoga sineasta Jiűíja Menzela ratna komedija Pustolovine Ivana Čonkina iz 1994. snimljena u češko-rusko-francuskoj koprodukciji. Zabavan antiratni film govori o vojniku Crvene armije koji u vrtlogu Drugoga svjetskog rata u zabačenu selu čuva zrakoplov. U glavnoj je ulozi Genadij Nazarov (HTV 1, 5. siječnja, 20.30). Humora nije lišena ni kriminalistička komedija Prijevara Claudea Chabrola o paru lopova čiju su interpreti Isabelle Huppert i Michel Serrault (HTV 1, 12. siječnja, 20. 30). Drukčijega je pak ozračja kanadska socijalna drama Henry & Verlin Garyja Ledbettera o povučenu dječaku i njegovu neobičnom prijatelju (HTV 2, 4. siječnja, 12.00).

Hrvatska: Novi filmovi u 2005.

Zagreb U različitim se fazama produkcije nalazi nekoliko hrvatskih igranih filmova, koji bi sljedeće godine trebali doživjeti svečane premijere. Tako se, nakon niza problema, očekuje početak prikazivanja novoga filma redatelja Veljka Bulajića Libertas o životu književnika Marina Držića. Film se snima u međunarodnoj koprodukciji, a prva je klapa pala još u proljeće 2003. S druge strane, Dejan Šorak radi na filmu Dva igrača s klupe, koji je izgledan kandidat za 52. pulskog festivala u ljeto 2005. Režiji se dugometražnog igranog filma vraća i Eduard Galić s projektom Živi i mrtvi, Neven Hitrec s Tonkom i Tomicom (Snivaj zlato moje), a među novim naslovima je i rad redatelja Jana Cvitkovića naslovljen Od groba do groba, čiji su koproducenti iz Hrvatske i Slovenije.

Francuska: Jeunet za Zlatni globus

Pariz Nakon svjetskog uspjeha romantične komedije Amelié francuski je redatelj Jean-Pierre Jeunet za glavnu glumicu novoga filma Un long dimanche de fiançailles ponovno izabrao Audrey Tautou. Jeneutov je povratak režiji upravo nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku, a riječ je o ratnoj melodrami čija je junakinja zaručnica netragom nestala francuskog dezertera iz Prvoga svjetskog rata. Film je snimljen prema hvaljenu romanu Sébastiena Japrisota, a uz Audrey Tautou u njemu glumi i Gaspard Ulliel. Uz podatak da je film u francuskim kinima vidjelo više od četiri milijuna gledatelja, Jeunetov se rad od 17. prosinca počeo prikazivati i u američkim kinodvoranama.

SAD: Fantom u operi

Los Angeles Tri pak nominacije za Zlatni globus, te dobre izglede da sličan uspjeh ponovi i pri nominacijama za Oscare, ima mjuzikl Fantom u operi američkoga redatelja Joela Schumachera. Dakako, film je ekranizacija glasovita broadwayskog mjuzikla Andrewa Lloyda Webbera, nastala prema romanu Gastona Lerouxa. U središtu je zapleta genijalni glazbenik unakažena lica koji iz podruma pariške opere vuče konce karijere prelijepe sopranistice Christine. Realiziran u raskošnoj produkciji, film je snimljen na lokacijama u Londonu, a u glavnim su ulogama Gerard Butler kao Fantom i Emmy Rossum kao njegova štićenica. Uz njih, u filmu nastupaju i Miranda Richardson te Minnie Driver.

Knjiga: Vodič za 2005.

Robert Ebert, Robert Ebert’s Movie Yearbook 2005, Andrews McMeel Publishing, 2004. Jedan od najutjecajnijih filmskih kritičara na svijetu, Amerikanac Robert Ebert iz “Chicago Sun-Timesa”, svake godine objavljuje vodič s osvrtima na dosad prikazane naslove. U prodaji je izdanje za 2005, koje uz brojne kritike sadrži i intervjue s poznatim filmašima te analize ovogodišnjeg Cannesa i dodjela filmskih nagrada. Slagali se s Ebertom ili ne, rasprave su zajamčene.

Internet: Dvije godine F. I. L. M.-a

www.film-magazine.net Pokrenut prije dvije godine, hrvatski se internetski magazin za film i filmu bliske umjetnosti F. I. L. M. etablirao kao jedan od najboljih domaćih medijskih proizvoda posvećenih sedmoj umjetnosti. Kino, DVD, TV, kazalište, glazba, literatura, izložbe, stvaralaštvo i F. I. L. M. ski projekt redovite su rubrike mjesečnika koji s ekipom suradnika uređuje Vendi Jukić.

Boško Picula

Vijenac 282

282 - 23. prosinca 2004. | Arhiva

Klikni za povratak