Vijenac 282

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Izložbe

Zbirka Salona Augustinčića

Klanjec Dana 10. prosinca 2004. otvorena je u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu izložba Zbirka Salona Galerije Antuna Augustinčića. Izložba je zamišljena kao stalna, budućim rastom Zbirke nadopunjavat će se i mijenjati izložbeni postav, a sastoji se od dvadeset i pet neobaveznih darova autora koji su prošlih godina izlagali u Galeriji. Ostalo na http://mdc.hr/augustincic.

Otvoren Etnografski muzej

Ljubljana Do 24. prosinca posjetitelji novoga ljubljanskog Etnografskog muzeja koji se nalazi u Metelkovoj 2 mogu razgledati izložbu etnografskih zbirki četrnaest europskih muzeja od Finske do Makedonije, među kojima su i dva iz Hrvatske. Etnografski muzej iz Zagreba gostuje s izložbom Tamburica - simbol hrvatskog identiteta, a Etnografski muzej Istre iz Pazina predstavlja istarske kažune i sopile. Ostale informacije na www.etno-muzej.si.

Stare božićne čestitke

Koprivnica U Galeriji Koprivnica, Zrinjski trg 9, otvorena je izložba starih nikolinjskih, božićnih i novogodišnjih čestitki iz zbirci starih razglednica Muzeja grada Koprivnice. Izložbu čestitki nastalih između 1880. i 1930. priredila je Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica u Muzeju, a podsjećanje na duh građanskoga načina življenja starih Koprivničanaca, želje i poruke zapisane na starim božićnim čestitkama možete pogledati do 31. prosinca te na www.koprivnica.hr.

Retrospektiva u HDLU

Zagreb Od 15. do 24. prosinca u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma možete pogledati godišnju izložbu članova Hrvatskoga društva likovnih umjetnika. Obnovljena izložba, nakon 1991. godine, pokazat će nam stotinu i osamdeset osam radova.

Kipke u Varaždinu

Varaždin Varaždinska Galerija Doraart u Uskoj ulici od 14. prosinca ugošćuje izložbu Antidepresivi Željka Kipkea. Na izložbi Kipke se predstavlja sa šest recentnih platna te šest aluminijskih ploča nastalih 1998, koje su nedavno bile izložene u St. Etienneu u Francuskoj. Antidepresive pogledajte do 14. siječnja sljedeće godine.

Future Dijane Šimek

Zagreb U Galeriji Miroslav Kraljević u Šubićevoj 29 otvorena je izložba mlade zagrebačke akademske slikarice Dijane Šimek, naslovljena Future. Izložba, otvorena do 7. siječnja, spoj je umjetničkoga htijenja i mogućnosti računalne tehnike, koja stvara vizualne informacije. Ostalo na www.miroslav-kraljevic.hr.

Nova grafička mapa

Zagreb U četvrtak 16. prosinca u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljena je grafička mapa Brseč Maje S. Franković i Ivana Kožarića, objavljena u travnju ove godine. Mapa se sastoji od šest grafičkih listova otisnutih u tehnici litografije u boji na kamenu u atelijeru Maje S. Franković u Brseču. Nakladnik mape je NSK, a predgovor potpisuju Ivica Župan i urednica mape Mikica Maštrović. Ostalo na www.nsk.hr.

Časopisi

“Kvartal”, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb “Kvartal” je novi časopis Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu koji je zamišljen kao kronika povijesti umjetnosti u Hrvatskoj. Uz prikaze važnijih izdanja i izložbi, časopis želi afirmirati struku i otvoriti prostor za argumentirane prikaze i ocjene zbivanja na području povijesti umjetnosti, konzervatorstva i restauratorstva. Časopis “Kvartal”, pod uredničkim vodstvom Vlaste Zajec, trebao bi izlaziti četiri puta godišnje, u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu. Informacije na www.hart.hr.

Internet

www.galum.hr

Na solidno sročenoj internetskoj stranici splitske Galerije umjetnina upoznajte se s poviješću galerije koja bi trebala, u bliskoj budućnosti, iznimno bogat fundus, koji broji više od 3200 umjetnina raspoređenih u četiri zbirke (Zbirku starih majstora, Zbirku ikona, Zbirku umjetnosti 19. stoljeća i moderne, Zbirku suvremene umjetnosti) preseliti u zgradu Stare splitske bolnice. Tu se još možete informirati o projektu adaptacije i nadogradnje galerije, njezinoj knjižnici i restauratorskoj radionici, stručnim djelatnicima i dijelom galerijskoga fundusa.

Marko Kružić

Vijenac 282

282 - 23. prosinca 2004. | Arhiva

Klikni za povratak