Vijenac 282

Kazalište

TEATROSKOP

Dekadencija svečano u EXIT-u

Dekadencija svečano u EXIT-u

Posebnim izvedbama Dekadencije Stevena Berkoffa, 29. i 30. prosinca, završit će i slavljenička deseta godina postojanja Teatra EXIT. EXIT-ovci su se odlučili na reprize ove kultne predstave u režiji Matka Raguža s Natašom Lušetić i Vilijem Matulom kako bi se prisjetili svojih slavnih početaka, ali i činjenice da su uspjeli izdržati cijelo desetljeće, unatoč nekoliko puta najavljivanom samoukinuću.

Mala sirena u ZKL-u

Nedavno otvorena nova zgrada Zagrebačkog kazališta lutaka na staroj adresi ponovno će ugostiti premijeru, i to 30. prosinca. Riječ je o Maloj sireni, koju je prema motivima priče Hansa Christiana Andersena napisala Željka Turčinović. U režiji Zorana Mužića, u predstavi igraju Maja Nekić, Đuro Roić, Biserka Fatur, Branko Miljanić, Maja Petrin, Siniša Miletić, Andrea Baković, Predrag Petrović i Edita Lipovšek. Maloj sireni glazbu je napisao Arsen Dedić a lutke smislila Gordana Krebelj.

Patnje gospodina Mockinpotta u Komediji

Istovremeno groteska, alegorija i farsa, komad Patnje gospodina Mockinpotta Petera Weissa u režiji Božidara Violića s Perom Kvrgićem u naslovnoj ulozi, bila je jedna od kultnih predstava domaće kazališne bolje prošlosti. Koliko je Weissov tekst i dalje aktualan, a trebao bi biti jer je po svojim odrednicama bezvremen, provjerit će Kazalište Komedija na premijeri 5. siječnja. Ovoga puta teksta se prihvatio Ozren Prohić, dok Mockinpotta, čovjeka koji nikome ništa nije skrivio a ipak ga sudbina ne štedi, igra Damir Lončar. U ostalim ulogama bit će Igor Mešin, Dubravka Ostojić, Davor Svedružić, Saša Buneta, Dražen Čuček, Vanja Ćirić, Sanja Marin, Željko Duvnjak, Vinko Kraljević i Ljubo Zečević kao Dragi Bog.

Scenografiju potpusuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec a koreografiju Ksenija Zec, dok je oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Mariborska Drama gostuje u zagrebačkom HNK

U uzvratnom gostovanju, nakon što je Glorija bila kod njih, u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište 7. siječnja dolazi Moliereov Umišljeni bolesnik u režiji jednog od najboljih slovenskih redatelja mlađe generacije Jerneja Lorencija.

Majstorska klasa Marije Callas u Talijanskoj drami

Majstorska gotovo dokudrama suvremenog klasika Terrencea McNallyja, za koju se glumice s pravom otimaju, odlazi na sat kod proslavljene pjevačice, no lekcija nije toliko joneskovska koliko je zanimljivo i uzbudljivo putovanje iza ogledala primadone, u mračnu stranu slave, monomanije i umjetnosti. Majstorsku klasu Marije Callas u Talijanskoj drami riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca postavlja Larry Zappia s Elvijom Nacinovich u naslovnoj ulozi. Pored nje, u komadu koji je Zappia navodno podosta promijenio, igraju i Lucio Slama, Dunja Bogner, te pjevači Voljen Grbac, Ingrid Haller i Mayumi Kamei, uz pijanističku pratnju Roberta Hallera. Iako se ponekad postavlja u manjim prostorima, ova produkcija zaposjest će premijerno 14. siječnja pozornicu riječkog HNK, koju će za potrebe predstave opremiti Dalibor Laginja i, svjetlom i videom, Dani Šesnić.

Murlin Munro u Teatru &TD

Hvaljena i često postavljana drama prave tranzicijske dramatičarske zvijezde Nikolaja Vladimiroviča Koljade napokon će 15. siječnja doživjeti i hrvatsku praizvedbu, i to u Teatru &TD i režiji Dražena Ferenčine. Murlin Munro je drama čehovljanskog ozračja, no ipak brutalna upravo onoliko koliko je to postao svijet devedesetih. Kako se Koljada nametnuo svojim specifičnim rukopisom, u Hrvatskoj je već postavljena njegova Kokoš, također u režiji Dražena Ferenčine, ali u varaždinskom HNK, dok će se Murlin Munro dogoditi na istoj pozornici gdje je zagrebačka publika prvi put vidjela ovu dramu na jednom od izdanja festivala TEST. Komad o kraju svijeta u ruskoj provinciji u Teatru &TD odigrat će Natalija Đorđević, Daria Lorenci, Franjo Dijak i Milivoj Beader. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić, autor glazbe Ivan Koprivčević a scenograf Miljenko Sekulić. Predstava je ostvarena kao koprodukcija Teatra &TD i kazališta Zorin dom iz Karlovca.

Praizvedba Murlin Munro bit će i početak ovogodišnje tradicionalne akcije Dobro došli u &TD, otvoren za sve!, kada ovo kazalište uz pomoć sponzora predstave s repertoara publici nudi besplatno. Tako nakon dvije izvedbe Koljade 15. i 16. siječnja, 17. slijedi Kako ubiti predsjednika, 18. Shopping & Fucking, zatim Norveške šume, Ivona i... &TD.

Igor Ružić

Vijenac 282

282 - 23. prosinca 2004. | Arhiva

Klikni za povratak