Vijenac 261

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

U europskom ringu

Autori Ana Žaja i Mario Petrak, dizajneri, dimenzije 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 19. veljače 2004.

Filatelija: motivi prigodnih maraka

U europskom ringu

Autori Ana Žaja i Mario Petrak, dizajneri, dimenzije 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 19. veljače 2004.

Osnutak boksačkog kluba Herkules u Zagrebu 16. svibnja 1920. (osnovali su ga Franjo Kulčar, Milan Hoffer, Duro Monastir i braća Galić) smatra se početkom modernog organiziranog amaterskog boksa u Hrvatskoj. Među najuspješnijim su hrvatskim boksačima, osvajačima odličja na Olimpijskim igrama, nosiocima naslova prvaka svijeta i Europe u amaterskoj i profesinalnoj kategoriji: Mate Parlov, Antun Josipović, Damir Škaro, Marijan Beneš, Ivan Prebeg, Željko Mavrović i Stipe Drviš.

Riječ boks većina će ljubitelja sporta u Hrvatskoj, posebice onih nešto starijih, odmah povezati s najuspješnijim hrvatskim boksačem svih vremena Matom Parlovim i Pulom. Upravo taj grad s najvećom boksačkom tradicijom u Hrvatskoj od 19. veljače do 1. ožujka bio je domaćin i, zajedno s Hrvatskim boksačkim savezom, organizator dosad najvećega boksačkog natjecanja u Hrvatskoj — 35. europskog seniorskog prvenstva, na kojem je nastupilo 292 boksača iz 41 zemlje. Među njima je bilo i jedanaest hrvatskih boksača, koji su svojim plasmanom među četiri najbolja u svakoj kategoriji imali priliku osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Ateni.

Istodobno s Europskim prvenstvom u Puli je održana i europska proslava stogodišnjice boksa na Olimpijskim igrama, jer je plemenita vještina od 3. olimpijskih igara, održanih godine 1904. u američkome St. Louisu, stalno na programu igara.

Motiv marke stilizirani je boksački ring s jednom od europskih zvjezdica obasjanom reflektorom, a korektno dizajnersko rješenje pomalo retrougođaja.

Marka je izdana u arku od dvadeset maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC) te prigodni list.

Sandra Cekol

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak