Vijenac 258

Glazba

CD pop-rock

Uistinu de luxe-album

The Bambi Molesters, Dumb Loud Hollow Twang De Lux, Dancing Bear

CD pop rock

Uistinu de luxe-album

The Bambi Molesters, Dumb Loud Hollow Twang De Lux, Dancing Bear

Neupućenima će zvučati čudno što je jedan od naših najboljih rock-bendova, The Bambi Molesters, odlučio snimiti remake svog prvog studijskog albuma Dumb Loud Hollow Twang. No, ako uzmemo u obzir da je taj odličan diskografski uradak snimljen u prilično lošim produkcijskim uvjetima, te da je već dulje vrijeme rasprodan i na kraju krajeva da su se Bambi Molesters u međuvremenu vinuli u zvijezde takva kalibra da sviraju na koncertima s grupom R.E.M, te surađuju na novom albumu s Chrisom Eckmanom iz Walkaboutsa — potez se čini logičnim, pa čak i dobrodošlim. Dodatak De Lux, u naslovu, treba shvatiti bez ikakve rezerve, a kategoriju remake-albuma uvjetno. Jer, aranžmani starih pjesma prilično su izmijenjeni, često su dodavani i novi instrumenti, a na albumu se našlo i nešto potpuno novih pjesama.

Riječ je o četiri nove pjesme, a posebno treba izdvojiti naslov mračnijih tonova Restless, u kojoj kao gotovo pridruženi član benda, u ulozi pjevača, gostuje Chris Eckman. Tu je pjesmu sasvim opravdano tumačiti kao odličnu najavu novoga, četvrtog po redu studijskog albuma The Bambi Molestersa koji se upravo dovršava, a naši surf-rockeri snimaju ga u suradnji sa spomenutom rock-ikonom.

Backstage Pass

Uz ograničen broj Dumb Loud Hollow Twang De Lux izdanja, kao poseban bonus, dolazi i DVD-dokumentarac o grupi, koji je režirao naš istaknuti redatelj glazbenih spotova Radoslav Jovanov Gonzo. Naslov je dokumentarnog filma Backstage Pass, a on realno prikazuje grupu u inače nevidljivim situacijama koje su se događale na brojnim pozornicama na kojima su Bambi Molesters nastupali i iza njih. Uključeni su i nastupi na Novom Zelandu, kao i oni s rock-velikanima, grupom R.E.M. U tom je filmu iskorišten materijal snimljen od 1998. do danas, pa tako to vrijedno DVD-izdanje nudi zaokruženu priču o jedinom našem rock bendu koji se može pohvaliti respektabilnom recepcijom na svjetskoj glazbenoj sceni. Osim dokumentarnoga filma, DVD-izdanje sadrži i sve videospotove grupe — koji opet svjedoče o slabim produkcijskim uvjetima u kojima su nastali oni prvi i svjetskoj razini posljednjih, koji su nastali u sklopu studijskog albuma Sonic Bullets: 13 From The Hip.

U slučaju The Bambie Molestersa vrijedi ona poznata izreka da sreća prati hrabre, jer, naime, koliko god taj bend u početku nije imao sreće s produkcijskim uvjetima u kojima je nastao njihov album prvenac, na ruku im je išla iznimna popularnost Tarantinova filma Pulp Fiction, koji je mlade generacije rock-zaljubljenika upoznao sa surf rockom iz šezdesetih godina. Tako je jedan odličan film dao vjetar u leđa jednom odličnom bendu. Slučajnost ili ne, Bambi Molesters postali su rock-činjenica poznata na svim kontinentima i hvaljena od kritičara i publike gdje god zasvirali. Bez ikakva pretjerivanja, oni su deluks-bend.

Goran Jovetić

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak