Vijenac 256

Film

Glumac iz sjene

Charlie Hunnam

Mladi britanski glumac Charlie Hunnam, rođen 10. travnja 1980, vanjštinom veoma sliči Heathu Ledgeru, posebice po izraženoj čeljusti, i nosilac je osobitoga dječačkoga šarma, zbog kojega je već kao devetogodišnje dijete izaabran za nastup u svojevremeno vrlo gledanoj seriji Byker Grove.

Glumac iz sjene

Charlie Hunnam

Mladi britanski glumac Charlie Hunnam, rođen 10. travnja 1980, vanjštinom veoma sliči Heathu Ledgeru, posebice po izraženoj čeljusti, i nosilac je osobitoga dječačkoga šarma, zbog kojega je već kao devetogodišnje dijete izaabran za nastup u svojevremeno vrlo gledanoj seriji Byker Grove. Ipak, nacionalnu pažnju izaziva tek deset godina poslije, u kultnoj nacionalnoj gay-seriji Queer as a Folk, kao jedan od tri glavna muška lika — Nathan. Pojavivši se pak u manjoj epizodi komedije Što se dogodilo Haroldu Smithu, u kojoj je ulogu pankera Daza odglumio s prirodnom lakoćom i u stanju povišene emocionalnosti, prvi put je zaigrao uz kolegu Toma Courtenaya, s kojim će se još jednom susresti u odličnoj adaptaciji Dickensova Nicholasa Nicklebyja. Ipak, u toj se ulozi nije tako dobro snašao, jer mu je očigledno bilo teško odigrati suštu personifikciju dobra, kako se za Nicholasov lik sam izrazio, a teškoća pristupa vrlo je vidljiva i na ekranu (iako je kao član ansambla dobio kolektivnu NBR nagradu za timski nastup u filmu).

Prva je to njegova veća uloga nakon što je stekao planetarnu popularnost nastupivši u trileru Napuštena, kao nedostižni san psihotičnoga lika kolegice Katie Holms. Tako je Hunnam vrlo rano postigao ono o čemu mnogi britanski glumci mogu samo sanjati — uspjeh u Hollywoodu. (Trivia kaže da se natjecao i za ulogu Anakina Skywalkera u Zvjezdanim stazama — Klonovi napadaju, no nije je dobio.)

Kao dokaz njegove zvjezdane putanje stoji i činjenica da ćemo ga uskoro moći gledati uz bok Judeu Lawu i Nicole Kidman u Minghellinoj drami o građanskom ratu u Americi — Cold Mountain, a neostvarena želja tog amaterskog slikara i fotografa koji obožava hip-hop glazbu jest i suradnja s veličinama poput Mikea Leigha, Mikea Figgisa i Ridleyja Scotta.

Katarina Marić

Vijenac 256

256 - 25. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak