Vijenac 254

Časopisi

Pohvale i pokude

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 123, Zagreb, studeni 2003.

Pohvale i pokude

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 123, Zagreb, studeni 2003.

Nakon što nam u ruke dođe broj »Cantusa« za studeni prvo što ćemo zapaziti njegova je vitkost, odnosno nastavak trenda smanjenja broja stranica. Podsjetimo. Kada se pojavio na novinskim kioscima u veljači, »Cantus« (br. 119) imao je ukupno 96 stranica. Sljedeći broj tiskan je na sto stranica. Prošli broj brojao je šezdeset stranica, a ovaj koji upravo imamo u rukama tek pedeset i šest, a cijena časopisa pritom se nije mijenjala. Ne dovodeći ni u jednom trenutku u pitanje pravo uredništva na takav potez, teško je ne zapitati se što se to događa s »Cantusom«? Jedini zaključak koji se nameće praćenjem tog trenda jest da časopis gubi tržišnu utakmicu, što je uistinu šteta jer njegova kvaliteta nije upitna.

Kao što je to uobičajeno, »Cantus« otvaraju rubrike vijesti i HDS vremeplov. Slijedi potom tema broja — ususret četrdesetoj Međunarodnoj glazbenoj tribini Nenad Turkalj podsjetio je na najsjajnije trenutke te manifestacije, koja je dragocjenom platformom za prezentaciju i poticanje domaćega glazbenog stvaralaštva, otvorena i suradnji s inozemstvom. Turkalj je zabilježio i nekoliko anegdota, što je rezultiralo vrlo pitkim tekstom koji se čita sa zanimanjem.

Između jednog i drugog Cantusa donosi šira izvješća sa sedam glazbenih događanja. »Cantusovi« kritičari hvale i kude te ukazuju na probleme, od kojih je najakutniji taj da hrvatsku glazbenu baštinu domaćoj publici prezentiraju inozemni ansambli, a da mi sami o njoj premalo vodimo računa. Nenad Marjanović Zulim razgovarao je s Ljubom Kuntarićem uoči pedesete godišnjice prvoga hrvatskog festivalskog hita Ta tvoja ruka mala i ususret pedesetom rođendanu Zagrebfesta.

U povodu sedamdeset i pete obljetnice smrti Vjekoslava Klaića »Cantus« podsjeća na njegov brojem skroman skladateljski opus, a rubrika Baština donosi drugi dio kronike zagrebačkog jazza s nekoliko crtica o sastavima koji su 1930-ih vladali Zagrebom.

Kao što je to uobičajeno, broj zaključuju prikazi i kritike recentnih diskografskih izdanja.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak