Vijenac 225

Časopisi

Ljubica Ivanišević

Dojmljivo izdanje

»Meridijani«, časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja

Dojmljivo izdanje

»Meridijani«, časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja, gl. ur. Dragutin Feletar, br. 67, Samobor, 2002.

Premda se na kioscima pojavio tek nedavno, časopis »Meridijani« izlazi već devet godina i do sada se distribuirao uglavnom putem pretplate. »Meridijani« su namijenjeni mladima, a zbog visoke kvalitete tekstova koji se u njemu objavljuju Ministarstvo prosvjete i športa preporučilo je časopis učenicima i nastavnicima kao dodatnu literaturu.

U nastojanju da poveća nakladu, koja je i sada prilično visoka (21 000 primjeraka mjesečno što je najviše od svih hrvatskih znanstveno-popularnih časopisa), a uočivši da ih čita sve veći broj odraslih, uredništvo je krenulo u distribuciju na kioscima promijenivši pritom ime časopisa. Prijašnje, »Hrvatski zemljopis«, zamijenjeno je novim, jer to, kako se napominje u uvodniku, obuhvatnije odražava sadržaj časopisa.

»Meridijani« su nastali po uzoru na eminentne geografske časopise u svijetu kao što je primjerice američki »National Geographic«. Časopis izlazi jednom mjesečno i svaki broj uz jednu glavnu temu donosi i cijeli niz manjih, te stalne rubrike: Geo-info, Planet Internet, Hrvatske legende.

Iznimno u ovom broju »Meridijani« donose dvije velike teme. Uz naslovnicom najavljenu New York godinu dana poslije, o čemu piše Ivo Lučić, tu je i Mediteranska močvara usred Hercegovine, tekst Stjepana Matića o parku prirode Hutovo blato. Od manjih tema zanimljivošću se izdvajaju reportaže o Biševu, otoku na kojem je vrijeme stalo, o Triglavu, slovenskom nacionalnom simbolu u srcu Julijskih Alpa, i o otoku Nosy Mangabe, rezervatu unutar nacionalnog parka Masoala na Madagaskaru.

»Meridijani« su tiskani na kvalitetnom papiru u potpunosti u boji, a uz svaki tekst objavljen je veći broj pažljivo odabranih ilustracija (fotografija, zemljovida...).

Ljubica Ivanišević

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak