Vijenac 204

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Čitluk

U najnovijoj knjizi MH Čitluk objavljene su tri proze Gracijana Raspudića. Prva je naslovljena Braća Golemci; Pripovijesti iz hercegovačkog života i u njoj Raspudić opisuje propast velikog obiteljskog imetka. U romanu Za stolom od kamena govori o životu maloga čovjeka u zabačenom selu. Treći prozni tekst, roman o hrvatskoj nevinosti i snazi Djevojka Drina, napisan je korijenskim pravopisom.

Izišao novi »Cvitak«, List za sretno djetinjstvo (Godište II, br. 4) u nakladi MH Čitluk i udruge Cvit Međugorje.

MH Čitluk objavila reprint pjesama Nikole Kordića iz 1938. Sa suzama ti pišem život, borče, fra Didače sirotinje oče! Brošura je objavljena prigodom 130. obljetnice rođenja fra Didaka Buntića (1871-1922), gimnazijskoga profesora grčkog i latinskog u Čitluku (1919-1922), graditelja bazilike u Širokom Brijegu, osnivača tečajeva koji su opismenili tisuće ljudi i dobrotvora siromašnih. Ujedno je obilježena i 105. obljetnica rođenja Nikole Kordića (1897-1947), pjesnika koji je opjevao hercegovački seoski život.

9. XII-9. I. 2001. u Galeriji fra Didaka Buntića izlaže akademski slikar Lukša Peko. Izložena su 24 rada, ulje na drvu i na platnu — krajolici Dubrovnika i dubrovačkog arhipelaga. Izložbu prati katalog MH Čitluk s kratkim tekstom Mare Ožić Bebek i nekoliko Pekinih reprodukcija.

Čitluk/Zenica

U nakladi MH Čitluk i MH Zenica Anto Zirdum objavio svoju sedmu knjigu pod naslovom Ne možeš iz svoje kože u kojoj sociološki razmatra položaj Roma.

Delnice

MH Delnice obilježila je deset godina djelovanja. Predstavljena je knjiga Govor moga zavičaja, zbornik s izabranim literarnim radovima djece goranskih škola 1991-2001.

Imotski

MH Imotski objavila je antologiju Balada o vukovarskoj ruži. Priređivač Petar Vulić sabrao je oko 160 pjesničkih, proznih i likovnih zapisa o stradanju Vukovara, nastalih u proteklom desetljeću.

Mostar

Izašao br. 22. (prosinac, 2001) »Motrišta«, glasila MH u Mostaru.

Novi Travnik

MH Novi Travnik objavila je zbirku pjesama Ante Gavrića Kazaljke svjetlosti.

U izdanju MH Novi Travnik izašao je zidni kalendar za 2002. Stari hrast / Quercus robur. Na slikama Marinka Slipca prikazana su povijesna zbivanja kojima je svjedočio Stari hrast u Rankovićima kod Novog Travnika. Godine 1990. počeo je propadati hrast visok 20 metara, obujma stabla 16, a promjera šupljine stabla 5 metara. Procjenjuje se da je živio oko dvije tisuće godina.

Osijek

U okviru Krležinih dana u Osijeku, 5. XII. 2001. predstavljen je Zbornik Krležinih dana 2000. Predstavljena su i Izabrana djela (8 svezaka) Marijana Matkovića (suizdanje NZMH, MH i HAZU, 2001) o kojima je govorio predsjednik MH, Josip Bratulić, Nikola Batušić i priređivač Branko Hećimović.

MH objavila je drugu knjigu mladog osječkog književnika Igora Rogine O dva madeža na vratu. Knjiga je predstavljena 7. XII. 2001. u kazalištu Vedra scena. Ulomke iz knjige čitao je Igor Mađarac, o knjizi je govorio Bogdan Mesinger.

Zadar/Kukljica

MH Zadar i MH Kukljica objavile su četvrtu zbirku čakavske poezije Tomislava Meštrića Korenat sazjuga.

Vinkovci

U organizaciji Odbora za mladež MH Vinkovci ravnatelj arhiva u Vinkovcima, Marko Landeka, održao je 16. XI. 2001. predavanje o Gimnaziji u Vinkovcima. Gimnazija je osnovana 1779. u Petrovaradinu, odakle je 1780. preselila u Vinkovce.

U Galeriji MH Slavonija sveta zemlja hrvatska izloženi su radovi (uglavnom šumski krajolici) Pere Beuka (r. 1956), dugogodišnjeg amaterskog slikara. Beuk je član likovne udruge Otočki vir.

Samobor

MH Samobor i Samoborski muzej obilježili su 18. XI. 2001. polaganjem vijenca na književnikov grob 140. godišnjicu rođenja pjesnika, prevoditelja i dramatičara Josipa Milakovića (1861-1921). Prigodni program i izložba priređeni su u Milakovićevoj rodnoj kući.

Zadar

U Znanstvenoj knjižnici 19. XI. 2001. otvorena je izložba Izdavaštvo i tiskarstvo na zadarskom području u posljednjih godinu dana. U Zadru je objavljeno 66 knjiga i 35 časopisa. Kao važnije ostvarenje istaknuta je izdavačka djelatnost MH Zadar (jedanaest naslova).

6. XII. 2001. u MH Zadar, u povodu 450. obljetnice rođenja velikoga hrvatskog humanista i polihistora, autora peterojezičnog rječnika (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum latinae, italicae, germanicae, dalmaticae et ungaricae, 1595) Fausta Vrančića (1551-1617), Josip Lisac održao je predavanje Šibenčanin Faust Vrančić.

Povjereništvo MH Zadar priredilo je izložbu starih fotografija, razglednica (većina iz zbirke Jadrana Anzulovića) i poštanskih dokumenata. Izložba je pripremljena u povodu otvaranja novog poštanskog ureda u Novigradu.

Skradin

Na otoku Visovcu i u Skradinu 27. i 28. XI. 2001. održan je znanstveni skup o fra Tomi Babiću (1680-1750), franjevcu, gramatičaru, autoru latinsko-hrvatske gramatike i piscu duhovnoga djela Cvit razlika mirisa duhovnoga (1726). Skup su organizirali Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Gradska knjižnica Jurja Šišgorića u Šibeniku i MH Skradin. Znanstvene su referate izložili akademik Radoslav Katičić, Alojz Jembrih, Tamara Tvrtković, fra Šime Samac, Diana Stolac, Pavao Knezović, Hrvojka Mihanović Salopek, Andrea Sapunar, Boris Nikšić, Lovorka Čoralić, Nikica Kolumbić, fra Hrvatin Gabriel Jurišić, Radoslav Tomić, Ennio Stipčević i Bojan Marotti.

Šibenik

6. XII. 2001. u Gradskoj vijećnici održana je akademija u povodu trideset godina hrvatskoga proljeća, kojemu su posvećeni ovogodišnji Dani MH Šibenik. Govorio je potpredsjednik MH Stjepan Sučić, a u ime MH Šibenik Ante Batinica. Nastupili su učenici Glazbene škole Ivan Lukačić i zbor umirovljenika.

Križevci

U MH Križevci 8. XII. 2001. postavljena je treća izložba u Ciklusu mladih autora. Boris Šincek (r. 1971) izložio je svoj rad iz projekta Nazi free zone. Crnom ljepljivom trakom, na podnom parketu, aplicirao je ornament svastike okrenut u pozitivnom smjeru — simbol sunčeva kola.

Kutina

8. XII. 2001. MH Kutina predstavila je Enciklopediju astronomije koju je, u nakladi bjelovarske Nerone priredila 25-godišnja Kutinčanka Ana Ranogajec. Savjetodavno, u projektu su sudjelovali i poznati stručnjaci naših zvjezdarnica; Hrvoje Božić i Dragan Roša. Zahvaljujući suradnji s Karen Flak iz američke NASE, u knjizi (738 strana) ima više od šesto iznimno vrijednih fotografija. Tom prigodom odan je spomen poznatom znanstveniku Otonu Kučeri, koji je 1909— 1917. bio predsjednik MH.

Dragutin Pasarić

Mostar

MH Mostar organizirala je 8. XII. 2001. Svečanu akademiju i koncert Tamburaškog orkestra HRT. Povod je bila trideseta obljetnica hrvatskoga proljeća i peta obljetnica rada MH Mostar. Govorio je Stjepan Sučić.

Rovinj

8. XII. 2001. MH Rovinj organizirala je predstavljanje trećeg sveska Hrvatske enciklopedije Hrvatskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Enciklopedija je predstavljena u Umagu, Pazinu, Poreču, Puli i Rovinju, a o Enciklopediji i o LEKS-u govorili su Tomislav Ladan, Vlaho Bogišić i Mladen Klemenčić.

Metković

18. XII. 2001. u organizaciji MH Metković predstavljena je knjiga Zorana Vukmana u izdanju Verbuma iz Splita. Na promociji je govorio Joško Čelan, a gostovao je i karikaturist Nikola Listeš.

Skradin

MH Skradin nagradila knjigama osnovnoškolce, polaznike tečaja glagoljice.

Varaždin

MH Varaždin i Kajkavsko spravišće iz Zagreba organizirali su izložbu akademske slikarice Dubravke Babić. U Galeriji Zlatni ajngel izloženo je 29 crteža kojima je ilustrirana knjiga Bogomraki Vladimira Malekovića. Izložba je postavljena u spomen Mladenu Kuzmanoviću.

MH Varaždin i Gradska knjižnica i čitaonica »Metel Ožegović« organizirali su predavanje u povodu dvadesete obljetnice smrti Miroslava Krleže. Joža Skok održao je predavanje Miroslav Krleža — 20 godina poslije.

Vesna Zednik

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak