Vijenac 163

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT

Revolucionarni Mel Gibson

Trenutačno najbolje plaćeni svjetski glumac, četrdesetčetverogodišnji Mel Gibson, ovoga će se mjeseca publici predstaviti dvama novim filmovima. Premijera raskošnog spektakla The Patriot redatelja Ronalda Emmericha (Dan nezavisnosti) najavljena je za 28. lipnja, a ona urnebesnog crtanog filma Chicken Run autora Nicka Parka pet dana prije. U prvom će Gibson uz honorar od 25 milijuna dolara odglumiti lik Benjamina Martina, američkog domoljuba gurnutog u strahote američkog rata za nezavisnost u 18. stoljeću, a u drugom će svoj glas posuditi pijetlu Rockeyju koji na nekoj jorkširskoj farmi organizira bijeg tamošnje peradi. Motiv je prvoga Gibsonova junaka ljubav prema sinu i domovini, a drugoga ljubav prema zgodnoj kokoši Ginger. Negativci u oba slučaja govore »engleskim« engleskim.

Englez i Makedonac u prašini

Joseph Fiennes, glumac proslavljen Zaljubljenim Shakespeareom i Milče Mančevski, redatelj makedonskoga hita Prije kiše ovjenčanog Zlatnim lavom 1994, pripremaju zajednički projekt. Riječ je o drami Dust najavljenoj za sljedeću godinu. Drugi film u karijeri Mančevskog ponovno isprepleće radnje, i to sukob dvojice braće plaćenika u Turskoj s odnosom devedesetogodišnje starice i lopova u suvremenom New Yorku. Sve angažiranijem mlađem bratu Ralpha Fiennesa (Engleski pacijent) glumačku će potporu pružiti David Wenham (Grad tame). Makedoncu bi ovaj projekt trebao biti profesionalni melem na ranu nakon dviju odbijenica holivudskih studija (nerealizirane režije filmova Tri kralja i Ravenous).

Stari mladi hrvatski film

U prostorijama Kino kluba Zagreb 23. svibnja završena je dvoipolmjesečna manifestacija Mladi hrvatski film u sklopu koje su prikazivani filmovi mlađe generacije hrvatskih redatelja. Usporedno s projekcijama održavane su i tribine na kojima su sudjelovali i govorili redatelji Hrvoje Hribar, Lukas Nola, Vinko Brešan, Ivan Salaj, Goran Rušinović, Dražen Žarković, Ognjen Sviličić, Branko Ištvančić, Neven Hitrec, Suzana Čurić i scenarist Sergej Goran Pristaš. Publika je kao najbolji film u retrospektivi ocijenila prvenac tridesetjednogodišnjeg Ivana Salaja Vidimo se, davši mu prosječnu ocjenu 4,30. Podsjetimo, Salajev je igrani film na Puli 1995. osvojio i specijalnu arenu. Sam je ciklus završen predavanjem teoretičara filma Hrvoja Turkovića koji je zaključio da je mladi hrvatski film iz prve polovice devedesetih danas stvar prošlosti, i da nam predstoji permanentno pomlađivanje nacionalne kinematografije.

Knjiga: Biografija Groucha Marxa

Stefan Kanfer objavio je biografiju jednog od najosebujnijih filmskih komičara svih vremena Groucha Marxa (1890-1977). Pod naslovom Groucho: The Life and Times of Julius Henry Marx krije se iscrpan put kroz život umjetnika čiji je opus zauvijek povezan s imenom luckaste braće Marx (Majmunska posla, Noć u operi). Depresije, profesionalno nezadovoljstvo, težak odnos sa suradnicima i obitelji, ali ponajprije sofisticirani komičarski genij obilježili su put najstarijeg i najpromoćurnijeg među braćom koji je filmsku karijeru uspješno nastavio i na televiziji (show You Bet Your Life).

Časopis: Carski »Empire«

Već 132 mjeseca svi filmofili svijeta s nestrpljenjem očekuju novo izdanje britanskog »Empirea«. Po mnogo čemu najsustavniji filmski časopis uz redovite rubrike kojima potanko prikazuje aktualnosti i fenomene iz područja filma, u lipanjskom broju portretira glumca Russela Crowea i njegov hit Gladijator te se dvosmisleno pita: »Vrijedi li Julia Roberts dvadeset milijuna dolara?« Za Juliju ćete čuti kontroverzne odgovore, ali za »Empire« ne! Doista vrijedi svake dvije funte i osamdeset penija.

DVD: Najbolje od Bustera Keatona

U virtualnoj prodavaonici amazon.com moguće je nabaviti DVD s vrhunskim ostvarenjima smiješnog u tužnom Bustera Keatona (1895-1966) naslovljena The Navigator (1924) po prvom od tri filma na disku. Velikan nijeme komedije, glumac, redatelj, scenarist, montažer i producent ovom je prigodom predstavljen i dvama kratkometražnim radovima The Boat (1921) i The Love Nest (1923), pa su ukupno 102 minute filmskog materijala pravi praznik za oči i srce.

Internet: Ništa bez imdb-a

The Internet Movie Database na web. adresi http://us.imdb.com neizostavna je filmska enciklopedija cyberspacea u kojoj ćete pronaći gotovo sve. Tražilice se pokreću preko naslova filma ili televizijske emisije, imena filmskog umjetnika, lika ili ključne riječi. Sve ostalo, od kompletnog castinga do posljednje trivijalnosti, očekuje vas na desecima tisuća stranica ove stranice.

Boško Picula

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak