Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici - izvješća

Izložba o Velikom ratu

U Općinskoj knjižnici i čitaonici u Mariji Bistrici 25. travnja otvorena je izložba Između crnog kipa i Velikog rata, Marija Bistrica u Prvom svjetskom ratu (1914–1918).

U Općinskoj knjižnici i čitaonici u Mariji Bistrici 25. travnja otvorena je izložba Između crnog kipa i Velikog rata, Marija Bistrica u Prvom svjetskom ratu (1914–1918) u suorganizaciji bistričkog OMH. Na izložbi je izloženo šezdesetak predmeta iz vremena Velikog rata te rezultati istraživanja koji govore priču o ljudima koji su živjeli u to teško vrijeme. Kako o onima na bojištu, tako i onima koji su ostali u Mariji Bistrici i borili se s teškom krizom. Javnost je na izložbi i prvi put upoznata s poimeničnim popisom 174 osobe s područja Marije Bistrice koje su poginule ili nestale u Prvom svjetskom ratu.

 


Izložba o Velikom ratu

 

Predsjednica Ogranka Snježana Husinec stotinjak gostiju upoznala je s glavnim obilježjima projekta, dok su autori izložbe Darko Lacković i Damir Galoić te Tomislav Aralica u kratkim crtama iznijeli karakteristike istraživačkog rada te izloženih predmeta. Izložbu je službeno otvorio glavni tajnik MH Zorislav Lukić, a projekt su dolaskom poduprli visoki predstavnici svjetovne i crkvene vlasti. U glazbenom dijelu programa nastupili su Klapa Bistrica i Denis Šimunec. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja. (G. G.)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, br. 552, 30. travnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/552/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Danijel Hrgić

Urednik mrežnih stranica ogranaka Matice hrvatske

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Ogranci

Arhiva