Ogranak Matice hrvatske u Beču - izvješća

Predavanje Bernarde Katušić (STEREO)TIPOVI ŽENSKIH LIKOVA U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOSTI

U organizaciji OMH u Beču 26. travnja održano je predavanje pod naslovom „(Stereo) tipovi ženskih likova u hrvatskoj književnosti” dr. sc. Bernarde Katušić.

Katušić je predstavila ženske likove koji su često bili pokretači radnje i nositelji značenja teksta, a do druge polovice 20. stoljeća predstavljani su uglavnom od muških autora. U izlaganju se osvrnula na ključne tipove ženskih likova (idealna gospoja, anđeo u kući, femme fragile, femme fatale...) koji su bitno obilježili kontinuitet razvoja hrvatske književnosti.

Dr. sc. Bernarda Katušić diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Institutu za slavistiku, Sveučilišta u Salzburgu, temom Hrvatsko pjesništvo na razmeđi modernizma i postmodernizma. Područje njena interesa svekolika su književna kulturna previranja 20. i 21. stoljeća. Katušić od 1987. objavljuje književne recenzije i kritike. Sudjelovala je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu te objavila brojne znanstvene radove u domaćim i stranim časopisima. Autorica je knjiga Slast kratkih spojeva (2000) i Das literarische Pendel (Knjževno njihalo) (2012). S prof. dr. Vladimirom Bitijem priredila je zbornik Märchen in den südslawischen Literaturen (Bajka u južnoslavenskim književnostima) (2010).

(Zvonimir Vučur)Uredništvo

Danijel Hrgić

Urednik mrežnih stranica ogranaka Matice hrvatske

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Ogranci

Arhiva