Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Nagradama PRIVATNO I JAVNO nagrađeno troje mladih umjetnika u Čitluku

Petnaesta međunarodna izložba u organizaciji ULU En Face s 34 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke i Gruzije održana je u obiteljskom vrtu Andrije Stojića, predsjednika OMH Čitluk.  Uz izložbu umjetničkih radova  predstavljena je  i knjiga „Simbolika crteža“ autorice doc. dr.art. Silve Radić, članice ULU En Face.

Na početku svečanosti dobrodošlicu brojnim umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti poželjeli su Vesna Vuga Sušac, moderatorica programa, i prof. Andrija Stoji. Gospođa Vuga Sušac podsjetila je okupljene kako je idejni začetnik i osnivač ULU En Face sveučilišni profesor Nikola Vučković koji je ujedno i pokretač izložbe „Privatno i javno“.

Nagrade kao i sama izložba osmišljene su prvenstveno kao potpora i poticaj za mlade umjetnike stasale na Akademiji likovnih umjetnosti u kojoj prof. Vučković i njegova supruga Dragana rade i direktno“oblikuju“ te mlade studente-umjetnike i grade uvijek novu i autentičnu likovnu scenu – kazala je Vesna Vuga Sušac.

Radove mlađih autora ocjenjivao je stručni žiri: povjesničarka umjetnosti Inga Dragoje-Mikulić (Mostar), akademska slikarica Andrea Musa (Split), akademski kipar Aleksandar-Saša Bukvić (Sarajevo), akademski slikar Bane Milenković (Zagreb) i akademski kipar prof. Nikola Vučković, predsjednik ULU En Face (Metković), a žiri je, ocijenivši pristigle radove, donio odluku o dodjeljivanju tri jednakovrijedne nagrade „Privatno i javno“. Tako su na 15. međunarodnoj izložbi „Privatno i javno“ nagrađeni: Marina Ćorić iz Zadra, Ana Šimić iz Mostara i Marko Ramljak iz Zadra, svi troje ovogodišnji diplomanti ALU Široki Brijeg.

Dobitnike ovogodišnjih nagrada proglasila je dr. art. Dragana Nuić Vučković koja je čestitala nagrađenim autorima i svim izlagačima na fantastičnim radovima. Gospođa Nuić Vučković uz autoricu Silvu Radić bila je i predstavljačica knjige „Simbolika crteža“ o kojoj je, uz osvrt na sadržaj podijeljen u osam cjelina, kazala:

- Raditi na jednoj ovakvoj knjizi zahtijevalo je mnogo truda i odricanja, te istodobno stvarati likovne cikluse u kojima Silva konstantno propituje i nadograđuje manifestiranje simbola u likovnom djelu, njihovu čvrstu poveznicu sa životom i čovjekom kao recipijentom u današnjem svijetu koji je jedna globalna slika simbola. Još bih dodala da je tijekom ovih osam godina koliko se bavi ovom tematikom, Silva Radić ostala svoja i da istinski živi ono što radi, te da vješto koristi svu punoću i ljepotu akromatskog. Knjigu bih svakako preporučila kao obvezno edukativno štivo svim našim studentima, ali i svima koji žele „otvoriti“ svoj osjet vida i osloboditi ga od naučenog načina gledanja.

Autorica knjige zahvalila je na biranim riječima, također zahvalila svim posjetiteljima i zaslužnima za izdavanje knjige, te je pročitala ulomak iz knjige.

Nakon predstavljanja knjige „Simbolika crteža“ Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, proglasio je izložbu otvorenom, a nakon razgledavanja izložbe okupljeni su mogli uživati u prijateljskom druženju uz bogatu trpezu koju je za svoje goste ovom prilikom pripremila obitelj Stojić.

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Urednik mrežnih stranica ogranaka Matice hrvatske

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Ogranci

Arhiva