Knjige

Ernst Jünger

Odmetanje u šumu

Prevela i priredila Bosiljka Brlečić


"Brod je znak vremenitog, šuma nadvremenog bitka. U naše nihilističko doba širi se optička varka koja kao da umnožava ono što se kreće na račun onoga što miruje. No, sva tehnička moć koja se danas razvija zapravo je samo kratkotrajan blijesak iz riznica bitka. Uspije li čovjeku, makar samo na nemjerljivo kratak trenutak, da stupi u njih, steći će sigurnost: vremenito ne samo da će izgubiti svoj prijeteći karakter, nego će mu se učiniti punim smisla.

To obraćanje nazvat ćemo odlaskom u šumu (Waldgang), a čovjeka koji mu pribjegava šumskim odmetnikom (Waldgänger).

Ernst Jünger, Vijenac

Nakon "Radnika", Matica hrvatska izdala je i drugu knjigu Ernsta Jüngera, dugoosporavanoga njemačkog esejista i prozaista. U djelu "Odmetanje u šumu" Jünger promatra slobodu pojedinca u svijetu i predstavlja lik Odmetnika. Individualac više nije ukorijenjen u društvo kao drvo u šumi, već se upravo odmetanjem u šumu, tajnovito i skriveno mjesto iskonske snage, vraća slobodi. Ipak, odmetnici u šumu suočeni su s uništenjem i nihilizmom i pitanje je koliko je sloboda poželjna, dok s druge strane Levijatan ograničuje izbor i potiče na poslušnost i uniformnost. Odmetnikov je otpor apsolutan, ali on nije ni vojnik ni kriminalac, niti potiče na anarhizam. Jünger odmetanje u šumu vidi kao čin koji slijedi nakon izopćenja, kad je svaki drugi oblik egzistencije nemoguć. Ono je iskonska volja za otporom pojedinca i želja za slobodom, a sloboda je egzistencija.


Autori

Ernst Jünger

Ernst Jünger

Ernst Jünger (Heidelberg, 1895 ‒ Riedlingen, 1998), njemački esejist i prozaist dugo je vremena bio prešućivan i osporavan autor koji je ugled jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih njemačkih i europskih pisaca 20. stoljeća stjecao polako i postupno. 

Odmetanje u šumu

PDF-ovi

Klikni za povratak