Hrvatska revija 1, 2007.

Naslovnica , Tema broja: IZRAEL

Tema broja:

IZRAEL: ODAKLE JE SVE POČELO

Rijetko je gdje na svijetu, a možda i nigdje, tako mnogo povijesti na razmjerno malom prostoru kao na području današnjeg Izraela. Jedan od slogana kojim izraelsko ministarstvo turizma poziva inozemne goste u posjet opisuje zemlju kao mjesto »odakle je sve počelo«. Slični su turistički slogani u većini slučajeva pretenciozni i pretjerani, no u ovom slučaju prigovoru nema mjesta. Na području Izraela (uključujući u tom kontekstu i Zapadnu obalu, koja de iure nije sastavni dio Države Izrael), zaista je velika koncentracija lokaliteta i spomenika koji su bez ikakve dvojbe u samim temeljima naše civilizacije. Ondje su, primjerice, pronađeni neki od najstarijih rukopisa, a pojedini gradovi pripadaju među naselja s najdužim urbanim kontinuitetom na svijetu. Ondje je i najsvetiji od svih gradova te mnoga druga simbolički važna mjesta, spomenuta u Bibliji i drugim svetim i starim knjigama. Vidljivi su i tragovi križarskih ratova te kolonijalnog naslijeđa, od najstarijega rimskoga, preko otomanskoga do najmlađega britanskog razdoblja.

Sve to silno i nagomilano naslijeđe, često u slojevima koji naliježu jedni na druge, u sjeni je »vječnog« arapsko-židovskog, odnosno izraelsko-palestinskog sukoba. Čak je i po tom sukobu neviđene žestine to područje jedinstveno na svijetu.

Na stranicama Hrvatske revije više smo puta pisali o različitim aktualnim aspektima izraelsko-palestinskog sukoba. Ovaj put, međutim, u tekstovima koje donosimo neće biti (mnogo) riječi o neizbježivom sukobu, njegovim amplitudama i beskonačnome mirovnome procesu što ga prati. Imajući na umu upravo sve druge, trajne i univerzalne zanimljivosti i vrijednosti vezane uz postanak današnjeg Izraela i njegovu svakodnevicu, priredili smo dvočlani izraelski tematski blok.

Hrvatska revija 1, 2007.

1, 2007.

Klikni za povratak