Vijenac 743 - 744

Matica hrvatska

KUPRES – IZLOŽBA

Sloboda rukopisom duše

Ivana Lovrić

Ogranak MH u Kupresu u i Pastoralni centar Katarina Kosača 30. srpnja otvorili su prvu likovnu izložbu kupreške akademske slikarice Ivane Barišić pod Tragovi duše u dvorani Pastoralnog centra Kraljica Katarina u Kupresu. Izložba je bila otvorena do 18. kolovoza.

Na otvaranju izložbe govorila je predsjednica Ogranka MH u Kupresu Ružica Hrnjkaš Živković, koja se prisjetila kupreških starina, teškog života u ovom čarobnom kraju koji, koliko god je lijep i nama drag, toliko je i surov sa svojim dugim zimama i drugim nepogodama po kojima je kraj postao poznat. Govorila je i o kreativnosti Kuprešana izražene u izradi ratila izrezbarenih šarama s ljubavlju, izradi vezenih košulja i drugih dijelova nošnje do narodnih pjesama i priča. Naglasila je: „Mukotrpan život, ratna i druga stradanja rastjerali su nas po svijetu pa je naš kraj opustošio, ali trudimo se da ga oživimo. Naša umjetnica Ivana Barišić slika duše današnjeg Kupresa i slika svoju dušu djeteta koje je prošlo progon, rat, povratak na ruševine i današnji pogled na sve to.“


Otvorenje izložbe Ivane Barišić u Kupresu

Dekan likovne akademije u Širokom Brijegu Svetislav Cvetković, ujedno autor predgovora u katalogu izložbe, analizirao je slike na sličan način, govoreći o Ivani kao o svojoj studentici gledajući je kroz zagasito hladne i plavičaste tonove njezinih slika, napominjući da „umjetnost ne mora nužno biti i lijepa“. Naprotiv, umjetnost je odraz umjetnikove duše, Ivanine duše koja je u maloj sredini punoj predrasuda slobodu i nadu pronalazila u kistu i papiru. Njezino je slikarstvo intimna ispovijed rana i ožiljaka urezanih duboko u njezino biće, napisao je u predgovoru katalogu. Razbijenost i razigranost likovne forme i poteza kista, kao i deformacija figuracije te hladna paleta boja, slikarska su istraživanja, ali i prepoznatljiv likovni rukopis Ivane Barišić, pojasnio je Cvetković. Nazočnima su se obratili i don Ivica Mršo, župnik župe Kupres don Tomo Mlakić, a na kraju svima je zahvalila i umjetnica Ivana Barišić.

Vijenac 743 - 744

743 - 744 - 8. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak