Vijenac 739

Matica hrvatska

ZAGREB   – SASTANAK VODSTVA MATICE HRVATSKE
I HKD-a NAPREDAK

Zajedništvo temeljnih kulturnih institucija

Ida Hitrec

U Matici hrvatskoj 10. lipnja održan je sastanak vodstva dviju temeljnih hrvatskih kulturnih institucija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – Predsjedništva Matice hrvatske i predstavnika Središnje uprave Hrvatskoga kulturnog društva Napredak. Sastanku su iz Predsjedništva Matice hrvatske prisustvovali predsjednik Miro Gavran, potpredsjednici Mario Jareb i Dubravka Oraić Tolić, glavni tajnik Marijo Dominiković, gospodarski tajnik Ivica Nuić i književni tajnik Božidar Petrač, a iz Hrvatskoga kulturnog društva Napredak predsjednik Nikola Čiča, dopredsjednici Miroslav Landeka i Dražen Vikić-Topić te Vanda Babić Galić, članica Središnje uprave HKD-a Napredak.


Marijo Dominiković, Božidar Petrač, Dražen Vikić-Topić, Ivica Nuić, Nikola Čiča, Dubravka Oraić Tolić,
Vanda Babić Galić, Miro Gavran, Miroslav Landeka i Mario Jareb

U kontekstu godine u kojoj obje udruge slave obljetnice utemeljenja – Hrvatsko kulturno društvo Napredak 120, a Matica hrvatska 180. obljetnicu, razgovaralo se o njihovoj povijesti, ustroju i programima, a naglasak je sastanka bio na promišljanju o modelima suradnje. HKD Napredak ima 63 podružnice i tri povjerenstva i više od četiri tisuće članova, a Matica hrvatska 126 ogranaka i više od četiri tisuće članova. Obje udruge djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva te je njihovo djelovanje usmjereno na bavljenje kulturom, umjetnošću, znanošću te gospodarstvom. Na sastanku se razgovaralo i o suradnji između ogranaka MH i podružnica HKD-a Napredak. Dogovorena je suradnja na zajedničkoj promociji hrvatske književnosti i kulture u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i o važnosti predstojećih općih izbora u BiH. Matica hrvatska i HKD Napredak dogovorili su da će sastaviti i javnosti uputiti zajednički proglas u povodu predstojećih izbora u BiH.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak