Vijenac 739

Matica hrvatska

ZAPREŠIĆ   – DANI ANTE KOVAČIĆA

Književnost i glazba kao inspiracija za stvaranje

Višnja Poropat Vujnovac

Tradicionalno se 6. lipnja, na sam dan rođenja Ante Kovačića, u Ogranku MH u Zaprešiću organiziraju Dani Ante Kovačića i Susreti Ivice Kičmanovića promocijom Zbornika dječjih likovnih i literarnih radova. Na natječaj su pristigli radovi zaprešićkih osnovnih škola Antuna Augustinčića, Ljudevita Gaja i Kupljenovo te OŠ Pavao Belas iz Brdovca i OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice.


Promocija Zbornika dječjih likovnih i literarnih radova
u Ogranku MH u Zaprešiću

Ukupno je u Zborniku 46 radova koji su nastali na zadanu temu Glazba i ja. Svake je godine tema u vezi s djelom Ante Kovačića, a kako je otac Ivice Kičmanovića, glavnog lika iz Kovačićeva najpoznatijeg romana U registraturi, bio seoski glazbenik, „mužikaš“, ove je godine upravo glazba ta koja je bila motiv za stvaranje. Time se želio staviti naglasak na važnost umjetnika i umjetnosti koji nisu uvijek dovoljno cijenjeni.

Program promocije glazbom je obogatio zbor Glazbene škole Zlatka Balokovića pod vodstvom prof. Sare Blažev, a objavljivanje Zbornika financijski je podupro Grad Zaprešić. Objavljivanjem Zbornika učeničkih radova Ogranak nastavlja poticati stvaralaštvo djece i mladih i trajno bilježiti njihova mala umjetnička djela.

Događanje je ispunilo prostor Ogranka MH u Zaprešiću djecom i mladima, jednako kao i za Dane otvorenih vrata udruga, 2. lipnja, kada su Ogranak posjetili učenici osmih razreda te u razgovoru s predsjednicom Ogranka Višnjom Poropat Vujnovac i potpredsjednikom Mirkom Ivanjekom saznali više o važnosti Matice hrvatske i njezinih ogranaka, a upoznali su se i sa zaprešićkim godišnjacima, koji su pravo blago informacija i znanja o svim važnijim događanjima i ljudima Zaprešića i zaprešićkog kraja.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak