Vijenac 699 - 700

Glazba

Zagrebačka filharmonija, ciklus OFF, The Beatles, All you need is love, KDVL, 4. prosinca

Zahvalnosti i ljubavi nikada dosta

Piše Zdenka Weber

Svakodnevno smo obasipani tužnim vijestima, tragičnim brojkama o zaraženima, dramatičnim smrtima i nezaustavljivom ugrozom koronavirusa koji je nametnuo nove uvjete života i ponašanja cijeloga čovječanstva. Uza sva ostala područja ljudskih djelatnosti zloćudni je virus zahvatio i javna kulturna događanja i nastupilo je neželjeno osamljivanje, udaljavanje od bližnjih i utihnuće svega što je kao kulturno događanje zbližavalo i pružalo ugodu, zadovoljstvo i za duhovni život nužne umjetničke i estetske doživljaje. Ali ljudski prkos nije moguće u potpunosti zatomiti i umjetnici, u ovom slučaju glazbenici, odupiru se nametnutim zaprekama te uz poštivanje zadanih epidemioloških mjera nastoje nastaviti djelatnost pružanja glazbenih doživljaja.


Koncert je bio posvećen zdravstvenom osoblju diljem Hrvatske koje se bori s posljedicama pandemije / Izvor Zagrebačka filharmonija / Pixsell

Razumljivo je svima da najveće žrtve i odgovornost snose zdravstveni radnici, liječnici i liječnice, medicinske sestre i tehničari, volonteri i pomoćno osoblje koji se danju i noću brinu i zbrinjavaju zaražene u ovo opako vrijeme pandemije. Kako bi se barem simboličnom gestom suosjećajnosti obratila tom zdravstvenom osoblju diljem Hrvatske i zahvalila zagrebačkim bolnicama u njihovu okršaju s virusom Zagrebačka je filharmonija 4. prosinca održala koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koji je bilo moguće pratiti i na Facebook-stranici orkestra. Koncert je bio organiziran u okviru OFF-ciklusa Zagrebačke filharmonije, što unaprijed upućuje na opušteniji koncertni repertoar, a na programu su bili aranžmani najpopularnijih pjesama legendarne grupe The Beatles. Aranžmane za filharmonijski orkestar obradio je Olja Dešić, skladatelj, aranžer, pjevač, multiinstrumentalist i producent koji se profilirao u jednog od najtraženijih aranžera i orkestratora, o čemu svjedoče suradnje s većinom simfonijskih, puhačkih, big band i drugih orkestara. Uz ostala priznanja i brojne uspješne suradnje Olja Dešić je 2017. u Rijeci utemeljio Beatles Revival Orchestra.

Koncert je objavljen kao „glazbeni zagrljaj Zagrebačke filharmonije zdravstvenim djelatnicima“, a iz uvodnih riječi ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirka Bocha saznaje se da je izvorni program bio planiran znatno ambicioznije, s mnogo više sudionika, solista i glazbenika. Iz želje da koncert ipak bude održan uprava orkestra pristala je na smanjen broj sudionika jer se trebalo prilagoditi aktualnim mjerama. Ograničenje se odnosilo i na broj slušatelja, tako da je bila povlastica prisustvovati koncertu koji je glazbu Beatlesa predstavio u instrumentalnoj verziji, sa sudjelovanjem odličnih solista. Tako su se u pojedinim aranžmanima oglašavali virtuozni gitarist Ivan Pešut, saksofonist Jošua Kovačević i pijanist Zvjezdan Ružić, a za dirigentskim je pultom bio mladi maestro Jure Bučević. Solističke dionice sjajno su se uklapale u orkestralno tkivo i cjelina hitova djelovala je doista inovativno.

Niz od šesnaest hitova iz bogate ostavštine grupe The Beatles u orkestralnom je aranžmanu dobio doista novu i uvjerena sam mnogima prihvatljivu varijantu. Slušajući redom, meni osobno kao generaciji koja je 1960-ih ludovala za Beatlesima, koja se zdušno razgibavala plešući uz hitove rock ‘n’ rolla kao novosti koja je preplavila svijet, izvedbe su nedvojbeno pobuđivale nostalgiju i draga sjećanja. Kako takav „izlet“ u klasični instrumentarij doživljava današnja mlada generacija, teže je zaključiti. Bili su zastupljeni mnogi najpoznatiji hitovi poput Lucy in the Sky with Diamonds, klavirski ozvučena Penny Lane, kao i bogato instrumentirana Eleanor Rigby, Michele i dakako antologijski Yesterday. Pomak u brodvejsku varijantu u orkestraciji Ob-La-Di Ob-La-Da i na kraju vrlo emocionalno prezentirana uspješnica All You Need is Love, kao simbolična poruka povezana s namjenom i posvetom koncerta, sve je to pokazivalo da aranžer Olja Dešić odlično poznaje glazbu Beatlesa, koju je velikom aranžerskom vještinom umio prenijeti u medij filharmonijskog orkestra s ukupnim bogatstvom instrumentalnih boja, harmonijskih obogaćenja i bravuroznih sposobnosti.

Glazba nudi tisuće mogućnosti, ona je ocean iz kojega je moguće crpsti neslućena bogatstva i poticaj je za različita bavljenja i mnoge eksperimente. Glazba Beatlesa u izvedbi Zagrebačke filharmonije bila je s jedne strane eksperiment, a s druge upravo to korištenje znatnih bogatstava iz jedne druge glazbene vrste. Glazbeni amalgam bio je zaista prikladan dar premorenim i svakodnevnom odgovornošću preopterećenim zdravstvenim radnicima. Nadamo se da su barem na trenutak uspjeli, makar i na Facebooku, poslušati program njima posvećen. Jer bio je to njima upućen izraz zahvalnosti i ljubavi.

Vijenac 699 - 700

699 - 700 - 17. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak