Vijenac 696

Matica hrvatska

Prva kulturološka škola Matice hrvatske,
Skradin i Bribir, 23. i 24. listopada

Bogatstvo kulture skradinskog područja

Marinko Šišak

U Skradinu i Bribiru 23. i 24. listopada, održana je Prva kulturološka škola Matice hrvatske u organizaciji Ogranka MH u Skradinu. Ove je godine škola održana prvi put, ali namjera je organizatora da se ona priprema svake godine. Škola je okrenuta zainteresiranoj publici svih uzrasta i stupnjeva obrazovanja, ali ponajprije studentskoj populaciji u zemlji te hrvatskom iseljeništvu. Zamišljena je kao višednevni program koji se sastoji od predavanja, radionica i terenskih obilazaka, ali zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa ove godine bila je u reduciranom dvodnevnom trajanju. Zbog toga škola je ove godine okupila manji broj polaznika iz lokalne zajednice. 

Kulturološka škola teži upoznati sudionike s bogatom kulturnom tradicijom i naslojavanjima kultura na pojedinim iznimno važnim arheološkim nalazištima i lokalitetima u skradinskom i šibensko-kninskom kraju, ali i znatno šire, području koje omeđuju Nin, Knin i Solin, prostoru na kojem se nalazila ranosrednjovjekovna hrvatska država. Namjera je da završetkom programa svaki polaznik stekne znanja iz različitih struka povezana s konkretnim lokalitetima i da bolje upozna i vrednuje povijesno nasljeđe i odgovarajuće se prema njemu odnosi.

Koncepcija škole ove godine realizirana je prvi dan dvama predavanjima koja su održali Renata Burai i Marinko Šišak. Renata Burai izlagala je o nacionalnim identitetima, teorijama i transformacijama identiteta, dok je Marinko Šišak izlagao o temi Kulturna naslojavanja i lokaliteti šireg skradinskog i šibensko-kninskog područja. Drugog dana škole polaznici su se uz stručno vodstvo Denija Tojčića, kustosa MHAS-a iz Splita, upoznali na Bribirskoj glavici s njezinom važnošću i povijesnim slojevima te rezultatima najnovijih istraživanja na tom iznimno bogatom i važnom lokalitetu na kojem je zabilježen kontinuitet života tijekom više od 2500 godina.

Polaznike i predavače na početku škole u Kulturnom centru u Skradinu pozdravio je gradonačelnik Antonijo Brajković, koji je istaknuo dugoročno značenje ove inicijative za grad Skradin.


 

Vijenac 696

696 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak