Vijenac 661

Matica hrvatska

 

IZ OGRANAKA

Buje – OMH u Bujama u biblioteci Prvi koraci objavio je knjigu poezije i proznih zapisa gimnazijalke Verene Krastić, dvanaestu u nizu. Urednik Vitomir Jadrejčić naglasio je koliko je velika važnost ali i odgovornost mladima pružiti priliku, obogatiti književni fundus njihovim radovima. Nadarena učenica prvog razreda bujske gimnazije započela je s pisanjem poezije i proze u nižim razredima osnovne škole, a posebno je došlo do izražaja u razdoblju od petog do osmog razreda, kada ju je u radionici kreativnog pisanja otkrila profesorica hrvatskog jezika Sonja Buljević i poslije je usmjeravala i profilirala njezin rad.


Tomislav Milohanić, Verena Krastić i Sonja Buljević

Knjiga Obrisi djetinjstva na prezentaciju je privukla velik broj posjetitelja. Verena Krastić piše na dijalektu i standardnom jeziku, za svoj rad na raznim književnom susretima nagrađivana je tridesetak puta. Piše i haiku, a uskoro će OMH Buje izdati i knjigu te poezije pa se očekuje i poneki Verenin rad. Recenzent Tomislav Milohanić pohvalio je rad prisutne gimnazijalke, koja je nazočnima pročitala nekoliko pjesama i proznih radova uz klavirsku pratnju sestre blizanke Aurore. Knjiga je obogaćena vrsnim fotografijama Slađana Dragojevića, a likovno ju je uredio Studio Partum iz Umaga. (Vladimir Hammer)

 

Jelsa – U suorganizaciji OMH u Jelsi, Općinske knjižnice i čitaonice i jelšanske Turističke zajednice održano je 18. lipnja na Trgu sv. Ivana u Jelsi predstavljanje knjige Zvona moga škoja Marice Buratović. Knjigu su predstavili Maja Vukić, ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice, Nives Tomasović, ravnateljica Muzeja hvarske baštine, koji je ujedno i izdavač, te don Stanko Jerčić , generalni vikar Hvarske biskupije i autorica. Knjiga, koju je uredio don Ivica Huljev, objavljena je uz potporu Grada Hvara, Splitsko-dalmatinske županije i Hvarske biskupije, a predgovor je napisao fra Bernardin Škunca, veliki poznavatelj hvarske pučke i vjerske baštine. Autorica Marica Buratović umirovljena je učiteljica, čakavska pjesnikinja i članica Društva hrvatskih književnika. Na knjizi je radila gotovo devet godina skupljajući podatke o hvarskim otočnim zvonima, s posebnim osvrtom na rekviziciju zvona od 1915. do 1918. U knjizi ima mnogo detalja o hvarskim bratovštinama, o gradnjama i nadogradnjama crkava, njihovim graditeljima, popisima zvona i njihovim tonalitetima. Sastavni su dio knjige i tri CD-a autora ton-majstora Vite Gospodnetića, snimljena u 65 crkava, crkvica i kapelica na 23 lokacije na otoku Hvaru. (Fabijan Peronja)

 

Koprivnica – U suorganizaciji Galovićeva doma iz Peteranca, Knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner iz Ludbrega i OMH u Koprivnici održana je 15.lipnja Galovićeva pramalet na etnoimanju obitelji Betlehem u Peterancu. Prva je to od četiri godišnje kulturno-književne manifestacije koje u rodnom selu Frana Galovića (1887–1914) slijede godišnja doba iz njegova antologijskog kajkavskog ciklusa Z mojih bregov, a bila je posvećena 25. rođendanu kantautorskog sastava Bemian dueta, koji promovira glazbu i zavičajnu kulturu Podravine. Sudjelovali su članovi križevačkoga likovnog kruga, slikar Drago Bešenić izložbom portreta Frana Galovića, Miroslava Dolenca Dravskog i Đure Sudete, koncertom starih podravskih skladbi majstor cimbula Andrija Maronić, glumačka družina Keršneri uprizorenjem komedije Podravske žene autorice Marije Winter, potom Josip Blažek, Ivana Betlehem, članice Hrvatskog srca Peteranec u povijesnim narodnim nošnjama, članovi Varaždinskoga književnog društva i Ritma misli, Ogranka MH u Koprivnici Katica Rajić Popijač, Marija Hegedušić i Ivan Picer, dok su slavljeničke skladbe i uglazbljene pjesme Frana Galovića i Paje Kanižaja te iz vlastitog repertoara posvećena Podravini nadahnuto izveli Bemian duet. (Dražen Ernečić)

 

Kutina – Dana 26. lipnja 1971. u Kutini je s mnogo zanosa u prepunoj dvorani Doma kulture, i pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine općine Kutina Mije Hlada, utemeljen OMH. Prvi predsjednik bio je poznati likovni umjetnik Miroslav Šutej. Slomom Hrvatskog proljeća iste godine tadašnje komunističke vlasti zabranile su djelovanje Ogranka, koji je imao 153 člana. Obnova je s dopredsjednikom Borisom Klaićem uslijedila s početkom demokratskih promjena. O 48. godini utemeljenja 26. lipnja održano je primanje za matičare, a na bogatom radu, koji je poznat pod sloganom Od pučkih domova do svjetskih metropola kulture, čestitao im je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. O daljim planovima gradonačelnika je izvijestilo četveročlano izaslanstvo Predsjedništva Ogranka: Dragutin Pasarić, Katarina Brkić, Zdenka Moguš i Ljerka Čorak. Predsjednik Dragutin Pasarić podsjetio je kako će za dvije godine biti 50. obljetnica utemeljenja. Tim povodom valjalo bi obnoviti i dopuniti vrlo traženo velebno izdanje monografije Kutine iz 2002. Gradonačelnik se složio s tim prijedlogom. Naglasio je da je to tek jedno od izdanja koje otkriva bogatu povijest Kutine i okolice i da su posebno vidljiva kiparska ostvarenja, koja Kutini daju obilježja gradske sredine. Mišljenja je da MH u Kutini i u urbanističkom oblikovanju grada parkovno poput nekih drugih gradova u toj jubilarnoj prigodi zaslužuje dobiti i svoje ime. Povjerenstvo MH u Kutini počelo je djelovati još 1882. i kao prvo kulturno sijelo u tadašnjem trgovištu to i zaslužuje. (Matea Jalžečić)

 

Nova Gradiška – U galerijskom prostoru Doma kulture 4. lipnja otvorena je izložba Žena Ivane Vončina Toplek u sklopu projekta Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković Nova Gradiška slika. Okupljenima je dobrodošlicu poželjela Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta, i tom prigodom upoznala ukratko s autoričinim radom rekavši da je još u školi pokazivala svoju kreativnu stranu sudjelujući u dramsko-recitatorskim skupinama i slikajući, a sve je nastavila usavršavati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.


Otvaranje izložbe Žena

Izložbu je otvorila Vjekoslava Bagarić, predsjednica OMH u Novoj Gradiški uz riječi: „Slike koje je Ivana izložila na tragu su ekspresionizma kao svojevrsno oslobađanje od zgusnutih emocija. Teški namazi boje – akril na platnu – sugeriraju traženje sebe, izbacivanje sebe iz sebe, osvješćivanje stanja. One su svojevrsni krik, vrisak, bol, pobuna, izlazak iz tradicionalnih normi poimanja žene prije i sada. Ogranak je 12. lipnja u Gimnaziji organizirao i darivanje knjiga MH izvrsnim učenicima osnovnih i srednjih škola Nove Gradiške i okolice (jedanaest osnovnih i tri srednje škole, ukupno 28 učenika). Dobrodošlicu je okupljenim učenicima i njihovim roditeljima uputila Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije i potpredsjednica novogradiškog OMH. Glazbenu je dobrodošlicu izvrsnim učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim roditeljima uputio Mješoviti pjevački zbor Gimnazije pod ravnanjem Matee Jelinić. U ime grada, gradonačelnika Vinka Grgića i njegovih zamjenika, okupljene je pozdravila i na uspjehu izvrsnim učenicima čestitke uputila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti. Knjige je učenicima uručila predsjednica Ogranka Vjekoslava Bagarić. Interpretacijom monologa Okovani Prometej počastio je i Leon Valentić, učenik PŠ Stara Gradiška. (Ivanka Herceg)

 

Opatija – OMH u Opatiji u suradnji s Općinom Lovran i Filatelističko-numizmatičkim društvom Rijeka, a u povodu 70. obljetnice Društva, organizirao je 14. lipnja za članove i građanstvo Jubilarnu filatelističku izložbu. Obuhvaćene su one poštanske marke Republike Hrvatske, u izdanju Hrvatske pošte, koje su tematski vezane uz Istarsku i Primorsko-goransku županiju, s posebnim naglaskom na Liburniju.


Filatelistička izložba

Obrađene su, i na četrnaest panoa izložene, poštanske marke s temama: krajolici kopna, mora i priobalja, turizam, flora, fauna, etnografska i kulturna baština, urbana središta, arhitektura, brodovlje, povijesna i kulturna događanja, sakralni motivi, sport te znamenite osobe iz područja kulture, umjetnosti, znanosti i politike. Na izložbenim listovima uz svako izdanje priložena je i službena prigodna omotnica prvog dana FDC. Izložene su i omotnice u izdanju filatelističkog društva koje su obilježavale dosad održane filatelističke izložbe, pa tako i ovu. Ceremoniju otvaranja vodio je predsjednik Ogranka MH u Opatiji, a oplemenjena je nadahnutim predavanjem Vladimira Gudca, koji se na izložbenu problematiku osvrnuo s gledišta likovnog umjetnika. Izložba je uz pomoć Općine Lovran postavljena u Gradskoj kuli, te je ambijent pridonio ukupnom ugodnom ozračju. (Julijan Dobrinić)

 

Slatina – OMH u Slatini održao je 16. lipnja redovnu izbornu skupštinu u Hrvatskom domu. O radu Ogranka za razdoblje od 27. lipnja 2015. do 16. lipnja 2019. izvijestila je predsjednica Ogranka Zorica Varga. Ogranak već godinama uspješno ostvaruje temeljnu zadaću – istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje hrvatskoga narodnog i kulturnog identiteta, a uspostavom Male slatinske biblioteke i ostalim oblicima djelovanja proučava i njeguje hrvatsku baštinu i hrvatski jezik te potiče suvremena umjetnička i znanstvena nastojanja.


Koncert mladih slatinskih glazbenika

Ogranak, samostalno ili u suradnji sa slatinskim udrugama i ustanovama sudjeluje u organizaciji niza kulturnih događaja u gradu. Za predsjednicu je ponovno izabrana Zorica Varga, za potpredsjednicu Ksenija Vujanović-Juras te Višnja Kajzer za tajnicu. Nakon izborne skupštine održan je 21. koncert mladih slatinskih glazbenika. Nastupila je učenica šestog razreda saksofona Glazbene škole Milka Kelemena Ena Knežević, polaznica drugog razreda harmonike Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca Tea Gumbarević, studentica prve godine gitare na Odsjeku za glazbu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Leonarda Dušak te učiteljice u Glazbenoj školi Milka Kelemena – Jelena Škvorc na trombonu i Sara Mojzeš za klavirom. Sve je mlade glazbenike MH nagradila knjigom iz edicije MH Stoljeća hrvatske književnosti, a nagrađeni su i najbolji učenici slatinskih osnovnih i srednjih škola. (Zorica Varga)

 

Split – OMH u Splitu organizirao je 18. lipnja predavanje Ite Praničević Borovac Tragovima pomorskih svetišta srednje Dalmacije. Predavačica je naglasila da je sakralna građevina središte obrednog okupljanja i svetište, a posebnu ulogu imaju likovna djela. Najranije se spominju dva grčka pomorska svetišta – na Palagruži i rtu Ploča, oba posvećena Diomedu, junaku Trojanskog rata, kojima pomorci i putnici hodočaste od 6. do 1. stoljeća pr. Kr. Iz vremena rimske vlasti izdvaja se položajem na krajnjoj točki Marjanskog poluotoka svetište božice Dijane, koje je imalo važnu ulogu prostornog orijentira, ali i božanske zaštite pomoraca i putnika. Govorila je i o ranokršćanskim i srednjovjekovnim crkvama na području splitskog poluotoka, u trogirskom kraju, na otocima Braču i Hvaru te na otoku Visu zaključivši da se na priobalnom i otočnom prostoru srednje Dalmacije pomorska svetišta, poput svjetionika na obzoru, pale i gase ostavljajući trag u vremenu. Neka su izgubljena, ipak ne i posve zaboravljena, druga su jedva poznata. Tek nekoliko njih još je mjesto žive pobožnosti i trajanja drevnih običaja. (Joško Kalilić)

 

Valpovo – U okviru programa manifestacije Ljeto valpovačko u maloj sali valpovačkog Centra kulture Katančić održana je 27. lipnja promocija 24. broja Valpovačkog godišnjaka. Promociju je vodio Jozo Bogdanović, potpredsjednik OMH u Valpovu, a sadržaj broja predstavio je urednik Stjepan Najman. Na promociji su bili zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator (predsjednik ogranka od 1996. do 2002), valpovački gradonačelnik Matko Šutalo, te valpovački župnik Zvonko Mrak.


Naslovnica Godišnjaka

Članke je predstavilo pet autora: Zdravko Birovljević, Duško Topić, Stjepan Vidaković, Nada Birovljević, Zdravko Pavlović i Stjepan Najman. U umjetničkom dijelu promocije nastupili su tamburaši i mješoviti zbor HKUD-a Valpovo 1905, otpjevavši na početku promocije pjesmu Tekla voda Karašica, koja je tema članka Duška Topića. Dvadeset četvrti broj godišnjaka na 208 stranica donosi 26 članaka od 16 autora koji su grupirani u osam cjelina: Baština, Iz prošlosti Valpovštine, Sjećanja na uglednike Valpovštine, Sjećanja, Pedagoški pristupi, Između dva godišnjaka, Godišnjice i jubileji i U spomen. Autori članaka su: Nada Birovljević, Zdravko Birovljević (3), Svjetlana Cvenić (suautor), Darko Grgić, Filip Kljajić, Dragan Milec, Stjepan Najman (6), Mirjana Paušak (4), Zdravko Pavlović (autor i suautor), Zdenko Segetlija, Mihael Sučić, Vjera Thoma (rođ. Gregić), Ivan Tonković, Duško Topić i Stjepan Vidaković. U dosadašnja 24 broja Valpovačkog godišnjaka objavljeno je 670 članaka te oko 1940 fotografija. Članke je napisalo 160 autora, na ukupno impozantnih – 4.860 stranica. Uz 15 člankopisaca, u pripremi je sudjelovalo još nekoliko suradnika, među kojima je tehnički urednik Zvonko Jerković iz Osijeka. (Stjepan Najman)

Vijenac 661

661 - 4. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak