Vijenac 659

Glazba

Uz koncert Aljoše Jurinića i  Petrita Çekua, HGZ, 2. lipnja

Rođendansko slavlje za pamćenje

Piše MILJENKO JELAČA

Drugoga lipnja u dupkom punom Hrvatskom glazbenom zavodu rođendanski koncert u organizaciji Umjetničke organizacije Cristoforium održali su pijanist Aljoša Jurinić i gitarist Petrit Çeku. Osim zavidnih domaćih i međunarodnih uspjeha, koncerata na slavnim pozornicama diljem svijeta, specifičnog i prepoznatljivog glazbenog izričaja te velikog i dugog prijateljstva, glazbeni dvojac veže i datum rođenja – upravo 2. lipnja. 

U rijetko viđenu, ali intrigantnom spoju gitare i klavira, glazbenici su mnogobrojnu publiku očarali zajedničkim izvedbama Sonatine za gitaru i klavir u A-duru Antona Diabellija, svojedobno poznata gitarista, pijanista i nakladnika, zatim djela za dva instrumenta (ovaj put dakako gitare i klavira) pod naslovom Fratres Arva Pärta te Grande Sonate Brilliante u d-molu ponovno Antona Diabellija. 

U samostalnim izvedbama, Çeku je odsvirao Sonatu u C-duru s podnaslovom Der Geburtstag Josepha Haydna u aranžmanu za gitaru koji je napisao Valter Dešpalj, dok je Jurinić odabrao Ondine iz ciklusa Gaspard de la nuit Mauricea Ravela. Uz cvijeće, na pozornicu je došla i rođendanska torta, nakon čega su umjetnici publiku počastili trima dodacima: prvi je bio razigrani Valcer Ferdinanda Carullija, nakon čega je uslijedio potresni drugi stavak Koncerta za klavir i orkestar u A-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta i na kraju živahan treći stavak Sonate za violinu i klavir br. 5 u F-duru Ludwiga van Beethovena, ponovno u aranžmanu Petrita Çekua. U svakom slučaju, večer koju će svi prisutni još dugo pamtiti!

Vijenac 659

659 - 6. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak