Vijenac 642

Druga stranica

Bogat trodnevni program

Šibenske tvrđave obilježile prvi Europski dan tvrđava

Gorana Barišić Bačelić

U sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. europska mreža utvrđenih gradova i obrambenih fortifikacija, European Federation of Fortified Sites (EFFORTS) pokrenula je inicijativu održavanja Europskog dana tvrđava sa svrhom predstavljanja europskih tvrđava i utvrđenja široj europskoj javnosti. Misija EFFORTS-a jest strukturiranje i razvoj europske suradnje, uvrštavanje europske utvrđene i vojne baštine u europske razvojne politike te promicanje europskih vrijednosti, društvenog, okolišnog i prostornog razvoja.


U središnjem dijelu održana je konferencija Razvoj publike i upravljanje u kulturi

Prvi Europski dan tvrđava obilježen je u devet zemalja na ukupno 69 lokacija, od kojih su dvije u Šibeniku – tvrđave sv. Mihovila i Barone. Od 20. do 22. rujna u organizaciji javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, koja je članica EFFORTS-a, organiziran je bogati trodnevni program pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Uz dan otvorenih vrata i edukativne radionice za najmlađe posjetitelje, program se velikim dijelom usmjerio i na stručnu javnost, a sa svrhom bolje afirmacije fortifikacijske baštine kao vrijednoga kulturnog resursa. Tako je u prvom danu trodnevnoga programa Tvrđava kulture predstavila svoje prvo izdanje Šibenik – grad tvrđava. Riječ je o vodiču kroz fortifikacije Šibenika i njegova distrikta u kasnom srednjem i ranom novom vijeku povjesničara Josipa Pavića, u kojem su predstavljena dosadašnja saznanja o najvažnijim utvrđenjima u Šibeniku i njegovoj okolici.

U središnjem dijelu programa obilježavanja Europskoga dana tvrđava, na Tvrđavi sv. Mihovila održana je jednodnevna međunarodna konferencija Razvoj publike i upravljanje u kulturi: novi koncepti za nove modele. Pred sedamdesetak sudionika iz brojnih kulturnih ustanova i drugih organizacija s područja cijele Dalmacije stručnjaci iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije predstavili su suvremene trendove u razvoju publike i najbolje prakse uključivanja spomeničke baštine u svakodnevni život lokalnih sredina. U šest izlaganja i završnoj panel-raspravi konferencija je ukazala na potrebu za uvođenjem sustavnog pristupa toj sve aktualnijoj temi u diskursu kulturne politike na europskoj, ali i na nacionalnoj razini. Unatoč tomu, mnogi podaci ukazuju na elitističku viziju kulture i isključenost velikog dijela stanovništva iz sudjelovanja u kulturi zbog niza fizičkih, psiholoških, ekonomskih i društvenih prepreka. Iako je posljednjih nekoliko godina programom Kreativna Europa omogućeno financiranje i programa razvoja publike, a Ministarstvo kulture je od 2017. uvelo financiranje za to područje, kulturne institucije tom se temom i dalje bave intuitivno, u ovisnosti o entuzijazmu pojedinaca ili kolektiva, bez strateškog pristupa i uz rijetke evaluacije osmišljenih programa. Velik interes sudionika za tu temu potvrđuje i potrebu za dostupnim znanjima i alatima za razvoj uspješnih koncepata razvoja publike. Pred kulturnim djelatnicima i institucijama mnogo je izazova: ustanove i organizacije moraju tražiti dodatne izvore financiranja, prilagođavati vlastite upravljačke modele suvremenim konceptima i kulturnim praksama 21. stoljeća te razvijati stručni i javni dijalog o razvoju kulturnih publika na nacionalnoj i međunarodnoj razini – zaključci su s konferencije.

Završnoga dana obilježavanja Europskog dana tvrđava, 22. rujna, na Tvrđavi sv. Mihovila otvorena je izložba autora Josipa Pavića Arhitekti obrane: profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća. Prvi put na jednom mjestu predstavljena su sva poznata imena i profili europskih arhitekata, vojnika i činovnika kojima su karijere u Šibeniku rezultirale gradnjom različitih dijelova fortifikacijskoga sustava grada.

Vijenac 642

642 - 11. listopada 2018. | Arhiva

Klikni za povratak