Vijenac 624

Časopisi

Časopis Nova riječ

 

Kultura Vojvodine

Ozana Iveković

 

 

 

Novu riječ, časopis za književnost i umjetnost čiji je glavni urednik Tomislav Žigmanov, zajednički objavljuju Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice te NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Časopis je namijenjen kako stručnom, tako i tzv. običnom čitatelju, zaljubljeniku u književnost, koji želi bolje upoznati umjetnost i kulturu vojvođanskih Hrvata (dobivaju status nacionalne manjine u Srbiji 2002).

U ovom broju (1–2/2016), kao uvod u rubriku Izbor proze za djecu i mlade, Katarina Čeliković daje sažet, ali vrlo koristan pregled vojvođanske književnosti na hrvatskom jeziku za djecu i mlade. Hrvatsku književnost vojvođanskih Hrvata u „egzilu“ predstavljaju uspješni i hvaljeni književnici Julijana Adamović i Ivan Vidak. Julijana Adamović cijenjena je i nagrađivana autorica koja živi i radi u Vukovaru. Uz ulomke iz njezinih djela, u ovom se broju mogu pročitati i stručni tekstovi o njima iz pera Davora Šišovića, Jagne Pogačnik i Ljerke Car Matutinović.

O piscu mlađe generacije, Ivanu Vidaku, uz ulomke iz njegove zbirke priča Ugljik na suncu, analitički pišu Neven Ušumović, Davor Šišović, Strahimir Primorac, Vladimir Arsenić, Marina Balažev te Saša Ćirić.

Recentnu poeziju iz Hrvatske predstavlja pjesnik Delimir Rešicki čiju, nagradom Vladimir Nazor ovjenčanu zbirku pjesama Lovci u snijegu analizira Neven Ušumović.

Nakon na hrvatski prevedene suvremene poezije vojvođanskih Mađara koju je odabrao i prepjevao Robert Tilly napisavši ujedno bilješke o svakom piscu, slijedi osobito važan dio časopisa u kojem književni stručnjaci analiziraju djela pisaca – vojvođanskih Hrvata.

Mario Šimudvarac analizira roman Odmetnik, književnika, preporoditelja i biskupa iz 19. stoljeća Ivana Antunovića. Katarina Maglica piše o zbirci pjesama Povratak iskonu sestre Blaženke Rudić, a Vlasta Markasović o proznoj zbirci (Ne)sklad(a)ni divani Tomislava Žigmanova. Klara Dulić bavi se knjigom Izabrana proza Miroslava Slavka Mađera, dok Ante Bežen govori o pjesmi bana Josipa Jelačića (rođena u Petrovaradinu!) o Nikoli Zrinskom te je interpretira iz više različitih kutova.

Budući da se časopis bavi različitim kulturnim praksama vojvođanskih Hrvata, neki od tekstova posvećeni su glazbenoj i likovnoj umjetnosti. Ljubica Vuković Dulić govori o djelima hrvatskih kipara u Gradskom muzeju Subotica, dok nekoliko autora analizira djelo tamburaša, glazbenog pedagoga, aranžera i skladatelja – vojvođanskoga Hrvata Pere Tumbasa Haje. Naime, 2016. bila je 125. obljetnica glazbenikova rođenja, pa je stoga i ovdje obilježena.

Vijenac 624

624 - 1. veljače 2018. | Arhiva

Klikni za povratak