Vijenac 558 - 560

Glazba

Osvrt na zagrebačku koncertnu sezonu 2014/15.

Novi šefovi orkestara

Jana Haluza

Minula sezona počela je obilježavanjem obljetnica. Osamdeseti je rođendan proslavio skladatelj i dirigent Pavle Dešpalj dvama koncertima za pamćenje u Lisinskom, jednim uz Simfonijski orkestar HRT-a, a drugim uz Zagrebačku filharmoniju, orkestre uz koje je cijelog radnog života vezan. Obljetnice su proslavili i netipični sastavi – Zagrebački gitarski trio trideset godina neprekidna djelovanja, Zagrebački kvartet saksofona napunio je 25 godina, dok je Hrvatski barokni ansambl petnaesti rođendan proslavio u ciklusu Lisinski subotom. Zagrepčani i njihovi gosti mogli su uživati u mnogobrojnim kvalitetnim glazbenim sadržajima u kojima i dalje brojnošću zvučnih imena prednjači Dvorana Lisinski. Toliko osporavana trivijalizacija našega središnjeg hrama glazbe gostovanjem glazbenika zabavnjačkih stilova, kojima ravnatelj Dražen Siriščević sve češće iznajmljuje prostor za koncerte, u konačnici možda doista omogućava da se dodatnom zaradom od najma financiraju atraktivni klasični programi. Tako su već početkom sezone u ciklusu Lisinski subotom gostovala tri vodeća svjetska orkestra, Simfonijski orkestar Čajkovski s maestrom Vladimirom Fedosejevim, Francuski nacionalni orkestar sa šefom dirigentom Danieleom Gattijem i Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa pod vodstvom mladoga maestra Dietricha Paredesa, što je bilo prvo gostovanje nekog ansambla slavnoga venezuelanskog sustava El Sistema u Hrvatskoj. Tom je prigodom održan cjelodnevni program nazvan Dan El Sistema u Lisinskom, gdje je predstavljen sustav, nakon čega otvorena izložba u foajeu, održana sjednica europske udruge El Sistema, radionice za pedagoge te otvorena generalna proba za najmlađe i svečani večernji koncert na kojem je bio i osnivač sustava José Antonio Abreu.

 

 

 


David Danzmayr  / Snimio Rick Buchanan

 

Vrhunac sezone po energiji i povijesnom značenju bilo bi teško nadmašiti i u istom je ciklusu to dijelom postigao možda jedino posljednji koncert, nastup Simfonijskog orkestra grada Birminghama pod vodstvom trenutačno jednog od najtraženijih dirigenata na svijetu, Letonca Andrisa Nelsonsa. Lakši, ali kvalitativno istovjetni kontrapunkt Lisinskom subotom čini ciklus Koncertne direkcije Zagreb Svijet glazbe, koji je protekle sezone ušao u četrdesetu godinu održavanja. „Bučni“ su orkestralni koncerti tu isprepleteni profinjenim komornim zvukom, pri čemu smo, između ostaloga, prvi put uživali u minucioznom klavirskom tkanju ruskog pijanista Arkadija Volodosa, žaru četveročlanoga muziciranja Kvarteta Jeruzalem i zaraznom mocartovskom poletu Ciriškog komornog orkestra sa svjetskim dirigentskim veteranom Sir Rogerom Norringtonom. Kompletno „uvoznom“ programu ravnopravno pariraju domaće snage predvođene sezonama naših dvaju orkestara koji se vrijedno izmjenjuju četvrtkom i petkom na istoj pozornici njegujući kontakte s vodećim domaćim i stranim umjetnicima. Ne smeta ni kada se ista imena više puta ponavljaju, kao što je to bilo s violinistom Stefanom Milenkovichem, koji je nakon nastupa sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Samoboru, i gostovanja na 9. Zagreb Komu u HGZ-u u siječnju bio gost Zagrebačke filharmonije.

Takvih umjetnika iznimne muzikalnosti i pozitivne karizme našoj publici treba što više. A za kraj ono najvažnije: to je sezona u kojoj su naša dva samostalna orkestra nakon više godina odabrala šefove dirigente. Simfonijski orkestar HRT-a nakon 2011. i prekida ugovora s Nikšom Barezom za novoga šefa dirigenta odabrao je Talijana Enrica Dinda, čiji ugovor počinje u sljedećoj sezoni. Zagrebačka je filharmonija nakon smrti svoga posljednjega šefa dirigenta Vjekoslava Šuteja 2009. tek sada odabrala njegova nasljednika na tom mjestu i odlučila se za mladog Austrijanca Davida Danzmayra, čiji mandat počinje u sezoni 2016/17. Čini se da se i mi polako približavamo uobičajenoj praksi u svijetu klasične glazbe da se svi veliki angažmani dogovaraju najmanje dvije godine unaprijed.

Vijenac 558 - 560

558 - 560 - 23. srpnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak