Vijenac 508

Matica hrvatska

Promocija hrvatsko-mađarskoga zbornika o Zrinskima na Osječkom ljetu kulture

Oživljena prošlost u Osijeku

Redakcija

 

 

Na poziv osječkog Ogranka Matice hrvatske u okviru programa Osječkoga ljeta kulture održana je promocija jednog od vrednijih izdanja koje je Matica hrvatska objelodanila 2012. Riječ je o zborniku radova naslovljenu Susreti dviju kultura. Obitelj Zrinski u hrvatskoj i mađarskoj povijesti, koji su uredili Sándor Bene, Zoran Ladić i Gábor Hausner. Sam je zbornik promoviran prvi put u studenom 2012. u velikoj dvorani Palače MH u Zagrebu, uz prisutnost brojnih uglednika, znanstvenika i zaljubljenika u povijest, a osobito onih sklonih štovanju kultova nacionalnih junaka Nikole IV. i Petra Zrinskog te Franje Krste Frankapana. Promocija je naišla i na lijep odjek u hrvatskim tiskanim medijima, kako dnevnim novinama tako i u znanstvenim časopisima, u kojima su napisani brojni prikazi i recenzije. Naime, ovaj je zbornik zasigurno dosad najbolje znanstveno izdanje posvećeno razmatranju fenomena obitelji Zrinski s historiografskog, arheološkog, jezičnog, kulturnog, književnog, umjetničkog i nacionalnog aspekta, u prvom redu zbog činjenice da su u njemu radove objelodanili najbolji hrvatski i mađarski znanstvenici iz najvažnijih znanstvenih ustanova dviju zemalja.

 


Izd. Matica hrvatska, Zagreb, 2012.

 

 Da je zbornik izazvao popriličnu pozornost prije svega znanstvene javnosti, potvrđuje i činjenica da je samo nekoliko tjedana nakon prve održana i druga promocija Matičina izdanja potkraj studenoga 2012, i to u okviru konferencije Similarities and Contacts in Croatian and Hungarian Renaissance, održane na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Konačno, prije svega zahvaljujući motivaciji i trudu Josipa Cvenića, tajnika i urednika Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, dogovorena je i treća promocija novoga Matičina zbornika o Zrinskima. Promocija je održana u večernjim satima u osječkoj Tvrđi, a knjigu su promovirali glavna urednica Matice hrvatske Romana Horvat i jedan od urednika zbornika Zoran Ladić, a moderator je bio Josip Cvenić. Nažalost, osobni su razlozi spriječili da zbornik promovira i treći najavljeni sudionik – Márton Szilágyi – s fakulteta Eötvös Loránd Tudományegyetem u Budimpešti. Ipak, promocija je održana, medijski su je popratili Osječka televizija i Radio Osijek, koji su i izvijestili javnost o tom događaju razgovorima s predstavljačima i drugim prilozima, a na samoj se promociji moglo izbrojili dvadesetak osječkih zaljubljenika u povijest obitelji Zrinski. Taj ne tako malen broj za predstavljanje na otvorenom, održano jedne vruće ljetne večeri uz postojano zujanje i druge neugodne radnje pridravskih komaraca, pokazatelj je da Osječani vrlo dobro pamte ono što su učili u školskim klupama. Naime, tijekom tzv. Zimske vojne u siječnju i veljači 1664. ban Nikola Zrinski zapovjedio je da se zapali dio velikoga Sulejmanova mosta kod Osijeka, ali i Osijek, Darda i druga mjesta koja su bila u osmanlijskim rukama. Upravo zbog tog junačkih djela i vojničkih zasluga Nikoli Zrinskom ili, da ostanemo u duhu koji nosi ovaj zbornik, Zrínyiju Miklósu, francuski je kralj Luj XIV. dodijelio naslov pair i novčanu nagradu. Ponajviše zalaganjem osječkog ogranka MH Osječani su s povjesničarima podijelili zanimljive trenutke prisjećajući se i ponavljajući priču o jednoj od najuglednijih hrvatskih obitelji.

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak