Vijenac 501

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Blato


U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Blatu 4. svibnja u Domu kulture Blato gostovala je jedna od najpoznatijih amaterskih kazališnih družina u Republici Hrvatskoj sa stoljetnom tradicijom – Hvarsko pučko kazalište. Prilikom posjeta Blatu dramska družina je po 117. put izvela biser hrvatske renesansne književnosti Ribanje i ribarsko prigovaranje Hvaranina Petra Hektorovića. Medijski pokrovitelj predstave bio je Radio Blato, a vrijedan kulturni događaj privukao je velik broj članova Matice hrvatske i cjelokupne zainteresirane javnosti (G. G.).


Čakovec


Uz Dan Međimurske županije 29. travnja održana je svečana dodjela nagrada za literarne i multimedijske radove u okviru natječaja Obitelj. Na natječaj se prijavilo petnaest osnovnih i srednjih škola te je pristiglo pedesetak radova. Komisija koju su činili Stjepan Hranjec, Katarina Bajuk i Vera Zemunić odabrala je četiri literarna rada i jedan multimedijski. Učenici i mentori bili su prigodno nagrađeni novčanim nagradama, priznanjima te izdanjima Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Svečanost su uveličali učenici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca (G. G.)


Čitluk


Dan općine Čitluk obilježit će se 24. svibnja bogatim programom. Obilježavanje počinje 18. svibnja sportskim turnirom, a nastavlja se 21. svibnja, kada će biti održano svečano otvaranje malonogometnog igrališta Srednje škole Slavka Barbarića u Čitluku. Sljedećega dana bit će otvorena izložba studenata treće godine kiparstva s profesorima – ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru u Galeriji Kluba Matice hrvatske, Čitluk. Istog dana u 21 sat bit će predstavljena knjiga Atlas ukrasnih vrtnih biljaka nakladničkih ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Sarajevu i Franjevačke kuće Masna Luka. Monodramu Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovitza 23. svibnja izvest će Ecija Ojdanić, glumica kazališta Moruzgva iz Zagreba. Na Dan općine Čitluk 24. svibnja ispred spomen-križa bit će položeni vijenci za sve poginule hrvatske branitelje Brotnja, nakon čega će biti služena sveta misa zahvalnica u Župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku. Svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk održat će se istog dana, kao i otvaranje Športskog centra Hrvatskih vitezova u Donjem Velikom Ograđeniku u 17 sati, s malonogomentim turnirom u nastavku. Program će kulminirati koncertom Osnovne glazbene škole Brotnjo u Župnoj crkvi Sv. Blaža u Gradnićima s početkom u 20 sati. (G. G.)


Lipovljani


Okupljanjem zavičajnih literarnih, likovnih i glazbenih autora OMH Lipovljani u petak 3. svibnja dao je okvir planiranom kalendaru ili godišnjaku za 2014. Projekt, čiji su sudionici, uz domaćinski, i članovi ogranaka iz Novske i Kutine, predstavila je predsjednica OMH Lipovljani Melita Lenička, i sama literarna autorica. Kao posebna gošća došla je Jasna Popović Poje iz Novske, članica Društva hrvatskih književnika za djecu i mladež. Uz pročitane radove bliske slavonskom djetinjstvu i haiku-poeziju najavljena je na više od dvjesto stranica i skorašnja objava smjehokaza uz svakodnevni život đaka od prvoga do četvrtog razreda. Slavko Blažeković predstavio se likovno, ali i kajkavštinom sela Lonje, Roman Vukalović uz lonjskopoljsko ozračje literarno, a likovno u tehnici mozaika. Najmlađa sudionica Nicole Debeljak, učenica osmog razreda, pročitala je svoj rad izabran za državno predstavljanje na Lidranu, a zapaženo je da je i autorica likovnih radova. Autori likovnih radova članovi su likovne skupine OMH Lipovljani, koju vodi Ivica Bilandžić, član OMH Kutina. Pjesnički su nastupili i Anto Mihaljević te Miroslav Horvat te mješoviti pjevački zbor Lira, čiji je član Miroslav Horvat zapjevao pjesmu o Lipovljanima. Stihove, pa i drugih domaćih autora, uglazbio je Franjo Rodić, voditelj zbora, također član OMH. (Dragutin Pasarić)


Petrinja


Susret ogranaka MH s područja cijele Hrvatske o problematici izdavačke djelatnosti ogranaka održan je 11. svibnja u višenamjenskoj dvorani Korablje Tišinić u Taborištu kraj Petrinje. Susret je organizirala Središnjica Matice hrvatske iz Zagreba s domaćinom, Ogrankom MH iz Petrinje. Odazvalo se deset ogranaka MH od Visa do Osijeka. Raspravljalo se o temi Knjige za zavičaj, Hrvatsku i svijet.


slika Središte Petrinje


Na susretu razmijenjena su raznolika iskustva u vođenju izdavačke djelatnosti. Publikacije u izdanjima ogranaka MH nadmašuju naime broj od 5.000 naslova. To je nevjerojatno bogatstvo tiskovina, kojima je, putem izdavačke djelatnosti ogranaka, pokrivena Hrvatska u prostoru i vremenu od osamostaljenja, i to (kako stoji u ključnoj odrednici djelovanja Matice hrvatske) „promicanjem narodnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkoga, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.“

Okosnica rasprave bila su pitanja izdavaštva ogranaka MH u nadolazećem vremenu skorog pridruživanja Hrvatske Europskoj Uniji, kao i potreba da se publikacijama usklađenije predstavljaju javnosti na domaćem i europskom prostoru.

Zaključeno je da treba profilirati biblioteke koje bi bile zajedničke svim ograncima. U takvim zajedničkim bibliotekama poželjno je oblikovno uskladiti publikacije i osigurati njihovu prepoznatljivost.

Kreativnim djelovanjem autori publikacija posredno, pa i neposredno, djeluju na skladniji razvoj zemlje, kako u kulturnom, tako i u svim drugim područjima života. Zato je potrebno i iz središnjih institucija Hrvatske snažnije poduprijeti kreativne pristupe, kakvi se očituju u izdavačkoj djelatnosti ogranaka, na cijelom prostoru zemlje. Nažalost, zasad nema zadovoljavajuće potpore na tim razinama propisivanja, planiranja i odlučivanja.

Sveukupni razvoj, istaknuto je na susretu ogranaka Matice hrvatske, treba usmjeravati i razrješavati uz očuvanje identiteta naslijeđenih prostora, oslanjanjem na karakter zajednice te selektivnim izborom inovacija primjerenih duhu naroda i mjerilu prostora. Takav poželjan proces, svojevrstan održivi razvoj, preduvjet je i uporište opstanka u globaliziranom svijetu. (Davor Salopek)


Split


U povodu proslave Svetog Dujma – Sudamje 2013. i Dana Grada Splita, u organizaciji OMH u Splitu 30. travnja Ivan Basić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu održao je predavanje o Postanku ranosrednjovjekovne Splitske nadbiskupije – između historiografske tradicije i novih tumačenja. Predavanje je dalo pregled glavnih smjernica u razvoju dosadašnje historiografije, zadržavajući mogućnost da se iznesu i nove interpretacije, osobito s obzirom na rezultate najnovijih istraživanja.

Crkva i njezin ustroj u Dalmaciji ranoga srednjeg vijeka jedna je od ključnih sastavnica društvenog razvoja, kazao je Basić, istaknuvši kako je moderna hrvatska historiografija od sredine 19. stoljeća neprekidno obraćala veliku pozornost ranosrednjovjekovnom razdoblju crkvene povijesti, što je rezultiralo veoma opsežnom historiografskom produkcijom.


slika Katedrala sv. Dujma


Sadržajni je opseg pojedinih pitanja iz crkvene povijesti, tvrdi Basić, veoma širok, ali je u žarištu interesa povjesničara redovito ostajalo pitanje početaka crkvenoga života u ranom srednjem vijeku. „Ono je, kao pitanje kontinuiteta, odnosno kao pitanje obnove crkvenoga ustroja na istočnom Jadranu, stožerni orijentir hrvatske medievistike sve do suvremenosti. U njegovu je središtu najranija prošlost splitske Crkve i njezin odnos prema salonitanskoj Crkvi. Sav taj istraživački interes potekao je iz činjenice što je salonitansko-splitsko područje sačuvalo nekolicinu spomenika i povijesnih vrela relevantnih za to pitanje, kakvih se nije u tolikoj mjeri sačuvalo u drugim dalmatinskim crkvenim zajednicama.“ Svi su ti izvori, zaključio je Basić, neprestano poticali historiografiju na reviziju starih te oblikovanje novih tumačenja i datacija početaka splitske biskupije, odnosno nadbiskupije. (Ivica Luetić)


Velika Gorica


Hrvati u Slovačkoj: prošlost, sadašnjost, budućnost naslov je poučna i zanimljiva predavanja koje je u sklopu Matičina četvrtka održala Koraljka Kuzman Šlogar iz Instituta za etnologiju i folkloristiku. Više od četiri i pol stoljeća u četirima selima u okolici Bratislave Hrvati se uspješno odupiru jakim asimilacijskim utjecajima slovačke okoline. S demokratskim promjenama 1989. u toj zemlji stvoreno je pozitivno političko ozračje u kojem dolazi do revitalizacije hrvatskog etničkog i kulturnog identiteta, popraćene osnivanjem brojnih kulturnih društava i institucija. „Riječ je o malenoj etničkoj zajednici koja broji svega tisuću stanovnika.


slika Bratislava


Najviše je stanovnika koncentrirano u glavnom gradu Slovačke Bratislavi i u mjestima u krugu od recimo dvadesetak kilometara“, naglasila je Koraljka Kuzman Šlogar. Predavačica je pokušala objasniti način na koji su Hrvati u Slovačkoj uspjeli sačuvati svoj jezik i zadržati vlastiti etno-kulturni identitet tijekom višestoljetne odvojenosti od matične domovine. „Zanimalo me kako su došli do Slovačke, kako su se tamo nastanili, što ih je na to nagnalo, kako su kroz gotovo pola tisućljeća uspjeli opstati u sredini dalekoj od matične domovine“, istaknula je, zaključivši da je izražena svijest o nacionalnom identitetu i pripadnosti, zajedništvo u mnogim kulturnim društvima i briga za hrvatsko kulturno nasljeđe hrvatsku nacionalnu manjinu u Slovačkoj učinila jednom od najprepoznatljivijih. (Ana Peternac)

Vijenac 501

501 - 16. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak