Vijenac 463

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Dobrodošli u renesansu


ZAGREB – Ansambl za ranu glazbu Minstrel objavio je te u Gradskoj knjižnici u Zagrebu koncertno predstavio novo diskografsko izdanje, naslovljeno Dobrodošli u renesansu. Izdanje sadrži odabrane skladbe iz ansamblova repertoara, među kojima su djela Pierrea Attaingnanta, Johna Dowlanda, Johna Playforda, Pierrea Certona, ali i drugih skladatelja renesansnoga razdoblja, kojim se ansambl intenzivno bavi. Izdanje je objavila izdavačka kuća Menart.


Lovro Pogorelić u Japanu


MOSKVA/JAPAN – Nakon nastupa u Moskvi 27. studenoga u okviru maratona Bachove glazbe na festivalu ArtNovember (s ruskim pijanistom Aleksejem Volodinom i Komornim orkestrom Moskovskoga konzervatorija, pod ravnanjem Feliksa Korobova), hrvatski pijanist Lovro Pogorelić odlazi sredinom prosinca na kraću turneju u Japan. Održat će solističke koncerte u Osaki, Nagoji i Tokiju, s programom djela snimljenih za parišku diskografsku kuću Intrada, za koja je diskografska izdanja dobio odlične kritike u Japanu. Riječ je o Lisztovim skladbama Dolina Obermann, Balada u h-molu, 2. legenda – Sv. Franjo Paolski hoda po valovima te Musorgskijevim Slikama s izložbe.


Gosti iz Srbije i Slovenije


ZAGREB – U programu Komornoga ciklusa Hrvatske glazbene mladeži 1. prosinca bit će priređen koncert projekta Muzički mostovi u suradnji s Forumom slavenskih kultura. U Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 20 sati gostovat će Klavirski trio Aurora iz Srbije i Gudački kvartet Accademia iz Slovenije. Program će činiti djela Johannesa Brahmsa, Ludwiga van Beethovena i Giacoma Puccinija.


HGM svira božićne pjesme


ZAGREB – Nakon prvoga kompaktnog izdanja posvećena pjesmama Johna Lennona i Paula McCartneyja (HGM plays the Beatles) i drugog izdanja s obradama raznih tradicionalnih melodija iz zemalja iz kojih potječu glazbenici ovog ansambla (HGM plays our songs), Jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži na koncertnoj večeri 4. prosinca u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 20 sati predstavit će glazbu sa svog najnovijeg albuma posvećena božićnoj tematici. Orkestar okupljen oko dirigenta Sigija Feigla zamolio je Dona Menzu da inkorporira elemente swinga i groovea u svoje ideje o Božiću, big bandu i jazzu te je nastao nov glazbeni materijal nazvan HGM plays for Christmas.


Tito Strozzi Dubravki Šeparović Mušović


ZAGREB – Dubravka Šeparović Mušović dobitnica je nagrade Tito Strozzi za 2011. za ulogu Kundry u operi Parsifal Richarda Wagnera, koja je premijerno izvedena 26. ožujka ove godine.


slika


Odluku je većinom glasova donio kazališni odbor Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, koji je djelovao u sastavu: Viktor Žmegač (predsjednik), Ivka Dabetić, Krešimir Nemec, Zdenka Weber, Maja Đurinović i Tonko Ninić. Od 2007. Dubravka Šeparović Mušović prvakinja je Opere zagrebačkog HNK-a, a nagradu, koja se dodjeljuje od 1993, dobila je za najbolje pojedinačno ostvarenje u protekloj sezoni.


Početak sezone porinovaca


ZAGREB – Gudački kvartet Porin u prosincu će započeti svoju šestu koncertnu sezonu u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. U večeri 7. prosinca s početkom u 20 sati priredit će prvi koncert i otvoriti sezonu izvedbom Schumannova Gudačkog kvarteta u A-duru, op. 41, br. 3. U drugom dijelu programa porinovcima će se pridružiti pijanistica Srebrenka Poljak te će zajedno izvesti Elgarov Kvintet za klavir i gudački kvartet, op. 84.


Jaap ter Linden u HGZ-u


ZAGREB – Hrvatski barokni ansambl u svom će ciklusu 11. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati ugostiti nizozemskoga violončelista i dirigenta Jaapa ter Lindena, koji se specijalizirao za izvođenje barokne i klasicističke glazbe na autentičnim instrumentima. Osnivač je Mozartove akademije, orkestra posvećena klasicističkom repertoaru, s kojim je snimio sve Mozartove simfonije. Na programu su večeri skladbe G. Ph. Telemanna, G. Muffata, L. Boccherinija, C. Ph. E. Bacha i A. Vivaldija.


Vijenac 463

463 - 1. prosinca 2011. | Arhiva

Klikni za povratak