Vijenac 421

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Radovan Vlatković svira Baranovića

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije na redovitom koncertu u Majstorskome ciklusu 22. travnja u KD Vatroslava Lisinskoga ugostit će Radovana Vlatkovića, jednoga od najistaknutijih svjetskih hornista, kojega uvijek rado viđamo na hrvatskim pozornicama. Zanimljivo je da će tom prigodom Vlatković svirati skladbu hrvatskoga autora Koncert za rog i orkestar Krešimira Baranovića. Na početku večeri orkestar će izvesti Hymnus Stanka Horvata, a u drugomu dijelu 4. simfoniju u G-duru Gustava Mahlera, predvođen dirigentom Mladenom Tarbukom.

Ivan Grozni u Lisinskom


Tijekom Drugoga svjetskog rata Sergej Prokofjev blisko je surađivao s ruskim redateljem Sergejem Mihajlovičem Eisensteinom te napisao glazbu za dva njegova filma – Aleksandar Nevski i Ivan Grozni. Nakon skladateljeve smrti dirigent Aleksandar Stasevič od glazbe za film Ivan Grozni načinio je oratorij za pripovjedača, soliste, zbor i orkestar, praizveden 16. siječnja 1945. Taj oratorij imat ćemo priliku čuti 24. travnja u Dvorani Lisinski u izvedbi studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Zborom i orkestrom ravnat će Pavle Dešpalj, a solisti će biti alti Ivana Srbljan i Jelena Kordić te bas Goran Jurić. Sudjelovat će i četvero pripovjedača, Zoran Pribičević, Damjan Simić, Jure Radnić i Luka Barišić, izvedbu će režirati Borna Baletić, a za multimedijske sadržaje zaslužan je Milan Trenc.

Koncert Krešimira Bedeka


Gitarist Krešimir Bedek na prošlogodišnjoj je 42. tribini Darko Lukić osvojio prvu nagradu te nagradu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. S tim će povodom 26. travnja u Maloj dvorani Lisinski održati solistički koncert. Nekoliko dana poslije, 2. svibnja, na istom će mjestu biti priređeno svečano proglašenje i koncert nagrađenika 43. tribine Darko Lukić. Nastupit će dobitnici diplome Duo Allegro, glavni nagrađenici violinist Martin Draušnik i violončelistica Dora Kuzmin te sopranistica Ivana Garaj Korpar, dobitnica nagrade HDS-a.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak