Vijenac 412

Razgovori

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Humanitarni koncert Josea Carrerasa

Koncertna direkcija Zagreb, uz sudjelovanje ostalih zagrebačkih glazbeno-organizacijskih institucija, priređuje 19. prosinca koncert u zagrebačkoj Areni, koji će se održati u svrhu humanitarne akcije Korak u život. Naime, glavna zvijezda večeri bit će tenor José Carreras, a uz njega nastupit će Toni Cetinski, Kaliopi, sopranistica Celine Byrne, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i Djevojački zbor Zvjezdice uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Ive Lipanovića.

Barokni ansambl

i Mesija

Hrvatski barokni ansambl ove sezone obilježava desetu obljetnicu umjetničkoga djelovanja, te su u svoj redoviti ciklus u HGZ-u u Zagrebu pozvali renomirane domaće i inozemne goste. Pa iako će obljetnicu svečano proslaviti 30. siječnja iduće godine u okviru ciklusa Lisinski subotom, važno je istaknuti da će je obilježiti izvedbom Händelova oratorija Mesija, s kojim su već nastupili na Varaždinskim baroknim večerima u rujnu ove godine. A isti će biser baroknoga stvaralaštva izvesti 27. prosinca na gostovanju u Slavonskome Brodu. Uz soliste Mariju Kuhar-Šoša, Helenu Lucić, Dejana Vrbančiča i Gorana Jurića, Hrvatskim baroknim ansamblom i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić ravnat će Saša Britvić.

Dan dvorane Lisinski

Iako u skromnijem obliku, i ova će godina pri svomu kraju donijeti poseban glazbeni dan, Dan dvorane Lisinski. On će započeti 29. prosinca u 18 sati svečanom dodjelom nagrade Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži za 2009. godinu, koju je stručni ocjenjivački sud (u sastavu Tonči Bilić, Eva Sedak i Berislav Šipuš) dodijelio mladomu violinistu Marinu Marasu. Večer će biti nastavljena u 19.30 svečanom koncertnom promocijom novoga kompaktnoga izdanja Inve Mula i Zagrebačke filharmonije Il bel sogno, kada će se spomenutima na pozornici pridružiti i Tomislav Mužek, a orkestrom će ravnati Ivo Lipanović. Zatim će u Maloj dvorani u 21 sat započeti glazbeni maraton mladih umjetnika, a u predvorju Velike dvorane zabavni program uz Ricarda Luquea i prijatelje. U 21.30 u Velikoj će dvorani biti prikazan dugometražni animirani film Duga Joška Marušića.

Filharmonijski bal

Tradicionalni Filharmonijski bal održat će se 30. prosinca s početkom u 20.30 sati u KD Vatroslava Lisinskoga. Ovoga puta, programom valcera i polki iz pera članova obitelji Strauss, a u izvedbi Zagrebačke filharmonije, ravnat će Benjamin Wallfisch.

Austrijsko-mađarski gosti

Nedavno smo imali priliku slušati orkestar ujedinjenih bečkih i berlinskih glazbenika, a među prvim koncertima u novoj 2010. godini očekuje nas gostovanje Austrijsko-mađarske filharmonije Haydn s dirigentom i solistom, pijanistom Alexanderom Lonquichom. Dvanaestoga siječnja u KD Vatroslava Lisinskoga priredit će program djela Mendelssohna, Mozarta i Haydna. Orkestar je utemeljen 1987, na inicijativu dirigenta Adama Fischera, sa svrhom zbližavanja najboljih glazbenika Austrije i Mađarske.


Vijenac 412

412 - 17. prosinca 2009. | Arhiva

Klikni za povratak