Vijenac 404

U spomen

U SPOMEN

Vanja Drach (1932–2009)

Poznati hrvatski glumac Vanja Drach umro je u subotu u 78. godini, nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj Klinici za plućne bolnice Jordanovac.

Vanja Drach rođen je u Bošnjacima pokraj Vinkovaca 1932. Dvije je godine studirao medicinu, no zatim upisuje zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti kao jedan od učenika Branka Gavelle. Na Akademiji je diplomirao 1956. u klasi profesora Bojana Stupice. Nakon završenog studija dvije godine glumi u Dramskom kazalištu Gavella, a potom prelazi u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu.

Od 1975. kao slobodni umjetnik najviše nastupa u Teatru u gostima, a povremeno u Teatru ITD te na Dubrovačkom ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. Nakon pet godina vratio se u HNK.

Vanja Drach tijekom karijere interpretirao je širok raspon likova, glumački snažno, uz savršenu dikciju. Glumački dar potvrdio je u antičkim dramama, Shakespeareovim tragedijama i komedijama, Moličreovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže. Na pozornici ga se posljednje moglo vidjeti u Majstoru i Margariti u zagrebačkoj Gavelli, dok ga je nenadana bolest prekinula u pripremama za predstavu Barbelo, o psima i djeci u režiji Paola Magellija u istom kazalištu.

Uz brojne važne kazališne uloge odigrao je tridesetak uloga u igranim filmovima različitih žanrova. Na filmu je debitirao 1958. u antologijskom H-8, a posljednju filmsku ulogu odigrao je u Čovjeku ispod stola, produciranu ove godine, u režiji Nevena Hitreca. Glumio je i u više televizijskih serija i drama (Kapelski kresovi, Nepokoreni grad, Gruntovčani, Lud, zbunjen, normalan...), a desetljećima je surađivao i u dramskom programu Hrvatskoga radija.

Dobitnik je dviju nagrada hrvatskoga glumišta, nagrade Tito Strozzi (1994), a 2005. dodijeljen mu je Vladimir Nazor za životno djelo.

LUKA ŠEPUT

Vijenac 404

404 - 10. rujna 2009. | Arhiva

Klikni za povratak