Vijenac 396

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Novi Matija Dedić

Mladen Mazur

JAZZ AD LIBITUM

Novi Matija Dedić

Tijekom nastupa međunarodnog trija pijanista Matije Dedića s kontrabasistom Martinom Djakonovskim i bubnjarem Dejanom Terzićem u sklopu je prošlojesenskoga zagrebačkoga jazz-festivala bilo najavljeno snimanje novoga trija tog zagrebačkog pijanista, i to s ritam-sekcijom koja je u istom programu pratila američkog pijanista Brada Mehldaua. Sad pozdravljamo dvostruko, istina promotivno i tehnički još ne posve dovršeno, izdanje tog projekta.

slika

U ovoj sam rubrici već spominjao činjenicu da Matiju Dedića u posljednje vrijeme upoznajemo u novom preporođenom izdanju, u kojem se stječe dojam njegove osobne i umjetničke konsolidacije s pronalaženjem jednog novog toucha i džezističke stabilizacije u pristupu modernom izričaju jazza. Dedić uz to na ovim diskovima postiže optimalnu programsku ravnotežu vlastitih originala i nekih poznatih jazz-standarda, što je za svaku pohvalu zbog činjenice što većina europskih džezista modernih usmjerenja svoje diskove puni isključivo vlastitim skladbama ne legitimirajući odrednice svoga jazza, a isto je tako činjenica da najveći broj i vrhunskih instrumentalista ne mora nužno i skladateljski biti na toj razini. Isto je tako Dedić najpovoljnije uskladio solo izvedbe s izvedbama trija u kojem sviraju provjereni američki jazz-glazbenici međunarodne reputacije, kontrabasist Larry Grenadier i bubnjar Jeff Ballard. Tako Dedića kao autora i pijanista na ovim diskovima slušamo u izvedbama šest originalnih skladbi kojima tek predstoji valorizacija. Jednom je od njih, From The Beginning, modernom temom s aktivnom ulogom bubnjara Jeffa Ballarda, naslovljen i cijeli taj diskografski vrijedan zalogaj, a u sličan bismo izvedbeni koncept mogli svrstati i izvedbu skladbe Mr. Handy, dok je tema W. A. M. po naslovu identična s imenom jednog zagrebačkog časopisa karakterizirana uvodnom solo kadencom glasovira, da bi izvedba potom prešla u moderan swing srednje-bržeg tempa s ritam-sekcijom koja izvrsno funkcionira. Skladbe Angela, Marina’s Dilema i Dr. A. sude u Dedićev baladni autorski opus, a izvedene su u solističkim klavirskim interpretacijama sa svim melodijskim i harmonijskim značajkama te bogatom i inventivnom maštom autora.

Izvedbe jazz-standarda bez obzira na vrijeme njihova nastanka također je vrijedna osobina jazza, te će uvijek zagolicati svakoga ljubitelja te glazbe. Poznavatelji tih standarda u novim će i svježim izvedbama koje odlikuju svakoga dobrog jazz-interpreta zacijelo moći prepoznati i valorizirati vrijednost svakog individualnog pristupa. Tako je primjerice i klasična balada Theloniousa Monka i Harryja Edisona ‘Round About Midnight u Dedićevoj solo izvedbi dobila novu i zanimljivu verziju s demonstracijom klavirske tehnike u uvodu, da bi se on u temi držao predloška, ali garnirana, inkorporirajući u izvedbu i neke tradicionalne klavirske štiklece i poigravajući se s tempima. Balada Richarda Rodgersa You Are So Beatiful, izvedba koje sudi među najbolje na albumu, pod prstima je Matije Dedića dobila također novo ruho s podužim klavirskim uvodom i prijelazom u ravni ritam. Poznatoj skladbi Dukea Ellingtona Prelude To A Kiss dan je nešto brži tempo od uobičajenog, u kojem glasovir improvizira i demonstrira sve harmonijsko bogatstvo koje mu pruža ta lijepa skladba, a pozornost valja usredotočiti i na vrlo dobre solo dionice kontrabasa Larryja Grenadiera i bubnjeva Jeffa Ballarda. Tema Narcis Milesa Davisa čest je dio programa modernih jazz-interpreta, a Dedić se odlučio za aranžman s naglašenom ritam-sekcijom modernoga tipa, dok u jednoj od najljepših jazz-balada, melodiji Billyja Strayhorna Lush Life, uvrštenje koje u program projekta In The Beginning zaslužuje pohvalu, još jednom prepoznajemo dinamiku i zrelost interpretacija Matije Dedića i trija. Opus standarda jazza završava vrlo dobrom izvedbom u jazzu rado izvođene teme Bye Bye Blackbird, koja odiše poštovanjem prema tradiciji klasičnoga, gotovo tradicionalnog jazz-izričaja i swinga s chase-korusima i ritam-sekcijom koja tu očigledno, uz Dedićev pijanizam, demonstrira prepoznatljive američke jazz-standarde. From The Beginning mogao bi biti znakovitim naslovom budućega djelovanja Matije Dedića i njegova svrstavanja među relevantne interprete suvremenog europskog jazza.

Mladen Mazur

Vijenac 396

396 - 7. svibnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak