Vijenac 195

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Lovac u žitu navršio pedesetu

Jedna od najpoznatijih priča o problemima odrastanja, Lovac u žitu, J. D. Salingera, navršila je pedeseti rođendan.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Lovac u žitu navršio pedesetu

slika

SAD Jedna od najpoznatijih priča o problemima odrastanja, Lovac u žitu, J. D. Salingera, navršila je pedeseti rođendan. Kad je knjiga izašla 1951. godine, nobelovac William Faulkner nazvao ju je »najboljom knjigom generacije«. Priča o šesnaestogodišnjem Holdenu Caulfieldu, koji bježi iz škole u potrazi za stvarnim vrijednostima i gubljenjem djevičanstva, prevedena je na više od trideset jezika, a popularnost joj ne jenjava. J. D. Salinger jedan je od najpoznatijih živućih američkih autora, ali već četrdeset godina ne razgovara s novinarima, otkad od 1965. godine povučeno živi u malom Cornishu u New Hampshireu.

Joyceov rukopis prodan za gotovo devetsto tisuća funti

slika

Velika Britanija Nedovršeno poglavlje Uliksa Jamesa Joycea prodano je na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby's za gotovo devetsto tisuća funti. Rukopis poglavlja Eumaeus, pun Joyceovih crvenom, plavom i crnom tintom ispisanim korektura, prodan je neimenovanom privatnom skupljaču za 861.250 funti. Objavljen 1922. godine, Uliks se smatra najvećim Joyceovim djelom, a njegovo je pisanje trajalo sedam godina. Knjiga, priča o jednom danu u životu Leopolda Blooma, do tridesetih je godina bila zbranjena u Britaniji i Americi. Prošloga prosinca drugi je rukopis jednog poglavlja prodan u New Yorku, i to Irskoj nacionalnoj knjižnici, za milijun funti.

Litva će biti tematsko težište Frankfurtskog sajma

Njemačka Litva će biti jedna od zemalja težišta međunarodnog Frankfurtskog sajma knjige 2002. godine. Prvi put od sljedeće godine na sajmu će biti predstavljena skupina zemalja, a konačna odluka koje će to zemlje osim Litve biti još treba biti donesena. Nakon što 2003. središnja zemlja bude Rusija, od 2004. bit će promijenjen koncept sajma. Ovogodišnja odluka o Litvi pala je neobično kasno, a Litva je imala samo petnaest mjeseci da spremi financiranje svog predstavljanja na najvećem svjetskom sajmu knjige. Inače se odluka donosi dvije do tri godine unaprijed. Ove će godine zemlja gost od 10. do 15. listopada biti Grčka.

Vila-Matas dobitnik nagrade Rómulo Gallegos

Venezuela Španjolski autor Enrique Vila-Matas dobitnik je 12. međunarodne nagrade Rómulo Gallegos, jedne od najuglednijih književnih nagrada hispanofonog svijeta, za svoj roman El Viaje Vertical. Nagrada koja se dodjeljuje svake dvije osnovana je 1964. godine kako bi se odala počast djelu venezuelanskog romanopisca Rómula Gallegosa, autora romana Dona Bárbara. Vila-Matas pobijedio je jedanaest finalista za nagradu koja donosi šezdeset tisuća dolara. Do sada su nagradu dobili primjerice Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez, Carlos Fuentes, Arturo Uslar Pietri i Javier Marías.

Eugenio de Andrade dobitnik nagrade Camőes

slika

Portugal Portugalski pjesnik Eugenio de Andrade dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Camoes, najvažnije književne nagrade za djela na portugalskom jeziku. De Andrade je jedan od najvažnijih suvremenih portugalskih pjesnika. Proslavio se 1948. zbirkom As maos e os frutos. Nagradu dodjeljuju brazilska i portugalska vlada, dotirana je s 61.000 eura, a nazvana je po portugalskom pjesniku Luisu Vaz de Camoesu i bit će predana u rujnu u Brazilu.

Umro španjolski izdavač Josep Verges

Španjolska Španjolski izdavač Josep Verges, koji je objavio neke od najvažnijih pisaca svoje zemlje, umro je u 91. godini. Verges je vodio izdavačku kuću Destino, koja od 1944. predaje nagradu Nadal, najstariju španjolsku književnu nagradu. Verges je otkrio pisce poput Miguela Delibesa, Ane Marije Matute, Rafaela Sancheza Ferlosija i druge. Pod Francovom diktaturom Verges je u časopisu »Destino« prvo radio za njegov propagandni aparat, da bi se poslije istoimenom izdavačkom kućom distancirao od diktature. Najambiciozniji projekt bilo mu je izdavanje sabranih djela katalonskog autora Josepa Plaa u 45 svezaka. Danas je Destino dio izdavačkog koncerna Planeta, ali ima vlastiti književni program.

Nagrada Kleist za berlinsku autoricu Judith Hermann

slika

Njemačka Nagrada Kleist za 2001. dodijeljena je mladoj berlinskoj spisateljici Judith Hermann. Nagradu, dotiranu sa četrdeset tisuća maraka, dodijelit će Društvo Heinricha von Kleista u studenome u Berlinu, a govor će na predaji održati urednik tjednika »Die Zeit« i bivši ministar kulture Michael Naumann. Nagrada ima dugu tradiciju, a među laureatima imena poput Bertolta Brechta, Roberta Musila, Ernsta Jandla i Annu Seghers. Judith Hermann, rođena 1970. u Berlinu, dobiva nagradu za zbirku priča Sommerhaus später.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak