Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici - izvješća

Obilježen 200. MATIČIN ČETVRTAK

Nakon devet godina, 199 susreta u sklopu Matičina četvrtka, 224 gostiju, 975 članova gostiju, 5,928 posjetitelja, 11.984 peciva i 2.512 poklonjenih knjiga, Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici proslavio je, 22. veljače u Muzeju Turopolja, jubilarni 200. Matičin četvrtak.

Kroz ovaj zanimljiv i poseban susret predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić prisutne je proveo kroz devet godina prekrasnih i edukativnih susreta na kojima su predstavljene osobe iz područja kulture te pojedine velikogoričke i hrvatske institucije, a predavači raznih struka održali su predavanja iz raznolikih područja (povijesti, jezika, jezične i kulturne baštine, zaštite kulturne baštine, etnologije, ekologije). Održane su promocije brojnih izdanja Ogranka – knjiga i časopisa te knjiga kojima je izdavač neka druga institucija. Dogovorena je suradnja s više instituta: Hrvatskim institutom za povijest, Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Staroslavenskim institutom i Institutom za etnologiju i folkloristiku te su njihovi stručnjaci održali predavanja s temama iz njihove djelatnosti.

- Da bi se nešto napravilo potrebni su ljudi. Oni ljudi koji su u pripremi organizaciji i provedbi i oni koji dođu – rekao je predsjednik i tom se prilikom prigodnim poklonima zahvalio onima koji su se istaknuli kroz rad i sudjelovanje na Matičinim četvrtcima.

Male simbole zahvale dobili su Đurđa Jandriš Parać, Zdenka Mlinar, Ana Peternac Bučan, Ursula i Zorko Čunčić, Hrvatski institut za povijest, Muzej Turopolja, Zlatne godine i Memetali Zenuni.

- Ova kulturna scena, bez svih vas ne može, ali bez ovog čovjeka, gospodina Rendulića sigurno ne može. Stoga ja mislim da bi bili siromašniji i mi i Velika Gorica i Turopolje bez njega i zato ja ovako javno predlažem da Stjepan Rebdulić bude dobitnik nagrade za životno djelo – naglasio je gospodin Zenuni zahvalivši se na svemu.

Nakon službenog dijela večer se nastavila u veseloj atmosferi, a za poseban ugođaj bile su zaslužne, kao i inače, Zlatne godine.

 (Ana Peternac Bučan)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva