Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku - izvješća

Predstavljanje knjige POVIJESNO-KRITIČKE BILJEŠKE O STARINAMA, POVIJESTI I KNJIŽEVNOSTI DUBROVČANA Francesca Marije Appendinija

slika

Knjiga Francesca Marije Appendinija Povijesno-kritičke bilješke o starinama, povijesti i književnosti Dubrovčana u prijevodu Ante Šoljića i izdanju dubrovačkog ogranka MH predstavljena je u ponedjeljak 4. travnja u Narodnoj knjižnici Grad. Riječ je o novom, 78. izdanju iz biblioteke Posebna izdanja u kojemu autor na 622 stranice donosi bilješke o raznim aspektima života Dubrovčana.

Talijan iz Torina, svećenik iz reda pijarista, Appendini (1768– 1837) od 1792. u Dubrovniku je radio u službi profesora retorike, naučio je jezik i 1808. tiskao Gramatiku hrvatskog jezika, aPovijesno-kritičke bilješke, objavljene u dva sveska 1802, smatraju se njegovim najvećim djelom. Zahvaljujući prijateljima pokojne Ivane Burđelez, koji su imali pristup venecijanskoj knjižnici Marciana, identificirano je oko tristo djela – istaknuo je prevoditelj knjige Ante Šoljić. (Baldo Marunčić)


Predstavljanje knjige Francesca Marije Appendinija

Izvor: Vijenac, br. 577Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva