Ogranak Matice hrvatske u Zaboku - knjige

Jasna Balaško

DJEVOJČICA S TAVANA

Ova knjiga je završni ciklus (prethodne knjige Plava jabuka, Konjica vilenjaka) zapisanih doživljaja i zanimljivosti iz Hrvatskog zagorja. Za naslovnu priču ove zbirke Jasna Balaško nagrađena je nagradom Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici „Mala poculica“ 2016. godine, a 2021. godine na natječaju Hrvatskog sabora kulture za svoju prozu Zatvor i druge kazne.
Zbirka kratkih priča „Djevojčica s tavana“ podijeljena je četiri cjeline: Djevojčica s tavana, Travarica, Snažne žene i Najkraći putopis na svijetu.

„Jasna nije smo zaljubljenica u kajkavski izričaj, naš kraj i Grad, nego je i strastvena čuvarica baštine, ona živi povijest, odnosno ne dopušta da povijest padne u zaborav. Takve su njezine priče, ali i njezini članci, koje redovito Ogranak objavljuje u Godišnjaku, u kojima nas upoznaje sa starim obiteljima i kurijama oko Zaboka. Jasna Balaško je spisateljica – edukatorica jer jednim posebnim stilom pripovijeda priče o stvarnim i izmišljenim događajima te tumači kajkavske izraze koji imaju povijesni kontekst da ne bi pale u zaborav."

Sandra Babnik-Lončar

„U središtu ove zbirke je Hrvatsko zagorje, ne samo lokaliteti te povijesne činjenice i znamenitosti, već ljudi i njihovi karakteri, povezanost, običaji, poznate i manje poznate anegdote te sudbine likova i stvarnih osoba. Knjiga je inspirirana jednom poznatom i stvarnom osobom, židovskom djevojčicom Vlatkom Bjegović, koja je tijekom Drugog svjetskog rata bila zaista skrivena na tavanskom prostoru svoje bake i tamo slušala raznolike priče o Hrvatskom zagorju. U drugom dijelu se kao glavni lik pojavljuje travarica Magda koja nam otkriva svijet ljekovitih trava i uči nas o Zagorju. Treći dio posvećen je trenucima u životu žena koje autorica poznaje ili je slušala njihova sjećanja, doživljaje i razmišljanja. Neka su imena izmišljena, ali događaji opisani u pričama stvarni su. U četvrtom dijelu opisan je jedan od mnogih izleta na kojima je autorica upoznala Zagorje i još ga više zavoljela“.

Tina Marušić

Izvor: https://www.zabok.hr/clanak/odrzana-promocija-zbirke-prica-jasne-balasko-djevojcica-s-tavana

DJEVOJČICA S TAVANA

Arhiva

Klikni za povratak